De mi a helyzet a kijevi állatkerttel?

Az orosz-ukrán háború miatt már több millió ember menekült el Ukrajnából, de arról kevesebben tudnak, hogy mi történik a kijevi állatkert lakóival. Ennek jártunk most utána. 

Bár egy oroszlánokból és tigrisekből álló karavánt sikerült megszöktetni az egyik ukrajnai állatrezervátumból, és egy lengyel állatkertben elhelyezni őket, még így is állatok ezrei rekedtek a kijevi állatkertben – mondták el az állatkert gondozói a New York Post cikkében.

Néhány állatot sikerült evakuálni egy ukrán állatkertből a háború kitörése utánForrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Eddig összesen 80 állatot menekítettek ki egy meg nem nevezett állatrezervátumból a nyugat-lengyelországi poznani állatkertbe, miután az orosz csapatok kíméletlen támadást indítottak Kijev ellen. De nagyjából 4000 állat – köztük elefántok, tevék és Ukrajna egyetlen gorillája – a kijevi állatkertben ragadt, ahol még 10 napig elegendő élelem áll a rendelkezésükre. Az állatkert üzemeltetője, Natalia Popova attól tart, hogy a városban minden fogságban rekedt állat a bombázástól vagy az éhezéstől fog elpusztulni. 

Az elefántok is nagyon félnek a hangos robbantásoktól, ezért az állatkert gondozói nyugtatót adnak nekikForrás: NurPhoto via AFP/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko

A kijevi állatkertben nyugtatókal próbálják lecsillapítani az elefántokat és más állatokat a robbantások és lövöldözések alatt. A zebrákat bent tartják egy zárt épületben, mert korábban annyira pánikba estek a lövöldözések hallatán, hogy közvetlenül a kerítésnek rohantak.

„Az állatok megrémülnek a robbanások hangos zajától, de állatorvosaink folyamatosan figyelik az állapotukat" – írta az állatkert a Facebookon. Körülbelül 50 alkalmazott költözött be a szerteágazó létesítménybe, hogy éjjel-nappal gondoskodjanak az állatokról, mintegy 30 családtagot hozva magukkal.

A cikk elején említett, kimenekített állatokat, amelyek utazásáról mi is beszámoltunk – köztük hat oroszlánt, hat tigrist és két afrikai karakált – az alapján választották ki, hogy melyiknek volt a legnagyobb esélye a túlélésre – mondta Popova. 

Viszont jó hír is érkezett. Kijev polgármestere a héten bejelentette, hogy egy maki született az állatkertben. Az imádnivaló főemlős a „Bayraktar" nevet kapta, egy török gyártmányú drónról, amelyet az ukrán hadsereg használt. A kis maki születése után nem tudott az anyjához kapcsolódni, hogy táplálkozzon, aki ezért elhagyta őt. Az állatkert gondozói szerint ez a viselkedés rendkívül szokatlan, és valószínűleg a háború által kiváltott stressz okozta. Az állatkert munkatársai gondozásukba vették a védtelen kis állatot, és most édesanyja melegét utánozva puha takaróba bugyolálják, és egy fecskendőn keresztül tápszerrel etetik.

Harkov városában a Feldman Ökopark állatkert jelentése szerint az állatok megsérültek a közelmúltbeli harcokban. „Néhány állat megsérült, néhányat megöltek, de a létesítmény területén még tovább folynak a harcok, így sajnos a veszteségek még nem véglegesek." – olvasható a Washington Post oldalán. Az állatkert területén található kávézók és fagylaltozók zárva tartanak. Az állatformákkal díszített padok üresek, és a színes óriáskerék sem üzemel...

Az Independent legfrissebb híre szerint egy Kijev melletti állatkert humanitárius folyosót kért az állatok kimentésére. A Kijevtől 25 km-re északra fekvő Demydiv faluban található Park XII Months állatkert segítséget kért az állatok evakuálásához, vagy önkénteseket kért, hogy vigyenek élelmet azoknak, amelyeket nehéz szállítani. A helyi hírek szerint az állatok egy része az éhség és a hideg miatt pusztulni kezdett.

Az állatkert tulajdonosa, Mykhailo Pinchuk egy Facebookon közzétett videóban elmondta, hogy a parkban nincs áram és gáz, a park gázolajkészlete pedig elfogyott. A kültéri kifutókban az állatok éhen halnak, más, melegre szoruló állatok pedig az éhség és hideg miatt pusztulnak el.

Az állatkert a honlapja szerint állatok széles körének ad otthont, köztük sarkvidéki farkasoknak, gepárdoknak, leopárdoknak, bengáli fehér tigriseknek, valamint majmoknak. 

„Zöld folyosókra van szükségünk a gázolaj bejutásához, fűtéséhez és táplálásához. Az orrszarvúkat és a zsiráfokat, a nagy állatokat nem tudjunk kivinni, és még gyógyszerünk sincs elaltatni" – mondta Pincsuk úr kétségbeesetten. A szomorú helyzet tehát mielőbbi megoldásra vár. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek