Fohász Kijev gyönyörű látnivalóiért

Néhány évvel ezelőtt a kijevi Majdan téren sétálva, az elesettek képeit nézve is megrendítő volt a valóság. Az élet törékenységét mutatták, amikor a hétköznapi békés pillanatok egy csapásra váltak semmivé. Most a kijevi webkamerákat nézve (a cikk megírásának idején) havas utcákat látunk, gyér forgalmat. És szürke gomolygó felhőket. 

Szögezzük le, Kijev minden évszakban szép. Ha utcái békések, ha még akad egy hely a padján ücsörgő Bulgakov mester mellett, az Andrjeveszkij lejtő 13. számú háza mellett. Az ő háza mellett. Az igazság az, hogy nehezére esik most az embernek felidézni az akkori képeket, a Pecserszka Lavrát, Rogyina Maty szobrát, és most mennyire másképp hat az ott található katonai eszközöket bemutató múzeum felidézése is. És mindeközben folyamatosan egy kérdés motoszkál a fejben, a szívben. Vajon láthatjuk-e még valaha is azokat a gyönyörűséges értékeket, azt a kéket, azt a csillogó aranysárgát ott, a Szent Mihály székesház falán, kupoláján?  

A Szent Mihály székesegyház falaiForrás: Travelo

Nos, próbáljunk most egy kicsit elszakadva a jelen történéseitől mégiscsak azokat a képeket megidézni, amelyek Kijev értékeiről mesélnek. 

Kijevben, talán pont úgy, ahogy mondjuk Szentpéterváron komoly időutazáson eshet át az ember. Szinte percről percre. Az utcákon stoppolva leinthető kissé szakadt és benzingőzös Marsrutkák (amelyeknek időnként megállója sincs) mellett a fényűző gazdagságot felvillantó luxusautók, amelyek érdekes módon, a megálló nélküliségben hasonlítanak a tömegközlekedési kis buszokra: ugyanis pont ott állnak és parkolnak le, ahol épp akarnak. 

Kijevben az ember - ha épp jó alaposan eltéved egy külső kerületbe - láthatja a fájdalmas szegénység árnyékában megbújó kis kertes házakat, a föléjük magasodó, végtelenül szüre egyen panel épületeket is. De a történelmi belváros persze más. Kíváncsivá tesz, elragad, hosszú kilométeres sétákra csábít. 

Kijev, a Majdan tér órájaForrás: Travelo

Hogy hova? 

Például a már említett Majdan térre, amit az itteniek, de már a világ is csak így, vagy a Függetlenség tereként emleget. Így írtunk róla: "A tér és az azt kettészelő Krescsatyik sétálóutca környékén bankok, hotelek, minisztériumok és egyéb kulturális épületek koncentrálódnak. A legizgalmasabb tulajdonsága pedig, hogy több szintesre tervezték. A sétálóutca alatt ugyanis egy komplett földalatti szórakoztatónegyed terül el a város legnagyobb bevásárló központjával együtt, amely egyébként a Majdan Nezalezhnoszti metrómegállóból is megközelíthető. A felkapott éttermeket és kávézókat rejtő bevásárlóközpont létezését csak a tér felszínén felbukkanó üvegkupolák sejtetik, így aztán itt tényleg elmondhatják, hogy a hatalmas komplexum egyetlen négyzetméterével sem zavarja a történelmi tér összhatását."

Pecserszka Lavra - KijevForrás: Falin - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

De a világon egyedülálló Pecserszka Lavra (Barlangkolostor) is itt húzódik. A város fölött található szent helyet még a XI. században,1051-ben alapították. Az újonnan indult keresztény vallás innen terjedt el a Kijevi Ruszban, így lett Lavra az ortodox egyház egyik fontos helyszíne. A szerzetesek a templom alá épített barlangokban éltek, sőt, itt is haltak meg. Testüket bebalzsamozva üveg koporsókba helyezték, amelyek még mai is megtekinthetők.

A sötét barlangban szűk járatokon át halad a látogató egyik imádságos helytől a másikig, kezében gyertyával, pont ugyanúgy, ahogy annak idején a szerzetesek. A gyertyák imbolygó fényében pedig összeolvad múlt és jelen, a sarkokban, a különböző beszögeléseknél imádkozó nők látványa örökre beégeti magát a retinánkba - ha csak ezt látná az ember Kijevből, már azt mondhatná, megérte ez a különös lelki kirándulás is. 

S hogy mire emlékezzünk még Kijevből? 

Például a Majdan fölé magasló Szent Mihály székesegyházra. Vakítóan kék falaihoz hosszú kaptató vezet, de ez nem szegheti a látogató kedvét. A templom a XII. században épült, aranykupolás, ahogy kell, freskókkal gazdagon díszített. A szláv építészet egyik remeke, mellette a különleges, fekete fazsindelyes refektórium. A székesegyházba a 2014-es összecsapások idején folyamatosan érkeztek a sebesültek, mindenkit befogadtak.... Nehéz most azt mondani, hogy erre újra sor kerülhet. 

Mihály arkangyal szobra a székesegyház tetejénForrás: Vasenka/ wikipedia.org / flickr / CC BY 2.0

A másik oldalon pedig a Szent Szófia székesegyház, kertje, mint egy elvarázsolt sziget. Menedéket kínál a vándornak, nyugalmat a háborgó léleknek. Milyen nagy szükség is lenne most erre....

De Kijev rengeteg élményt kínál még ezeken túl is. Ki-ki saját meggyőzdése szerint kívánja hát a békét ennek a lélegzetelállítóan szép városnak, az országnak. Adja Isten, hogy újra láthassuk - régi fényében!  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek