Elégtek Ukrajna egyik legismertebb festőjének alkotásai

A lángok martaléka lett egy ukrán múzeum a Kijevtől 80 kilométerre északnyugatra fekvő Ivankivban - írta az MTI, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) amerikai nemzeti bizottsága bejelentésére hivatkova.

Az orosz támadásban a régészeti, helytörténeti és képzőművészeti kiállításoknak helyet adó múzeum teljesen megsemmisült. A rombolás hírét az ukrán külügyminisztérium is megerősítette a Twitteren. A múzeumban Marija Primacsenko ukrán népi festőművész (1909-1997) mintegy 25 alkotása is elégett - közölték.

A vishorodi Hagyományok Múzeumának igazgatója szerint az ivankivi múzeum elpusztítása helyrehozhatatlan veszteséget jelent, és szemben áll az UNESCO alapelveivel, illetve a háború miatt számos történelmi és építészeti műemlék, valamint régészeti lelőhely van veszélyben.

Az artnet.com online művészeti hírportál szerint az ukrán kormány Oroszország tagságának megszüntetését kérte az UNESCO-tól a múzeum elpusztítása miatt. A szervezet szerint több mint 3000 műemléket tartanak nyilván Ukrajnában, ezek közül hét a világörökségi listán is szerepel.

Marija Primacsenko autodidakta művész 1909-ben született Ivankiv közelében, és 1997-ben bekövetkezett halálakor ott is temették el. Színes népművészeti festményeit egész Ukrajnában kiállították számos alkalommal, alakjai az 1970-es években az ország bélyegein is megjelentek. 1966-ban Ukrajna Tarasz Sevcsenko Nemzeti Díjával tüntették ki. Az UNESCO 2009-et Marija Primacsenko-emlékévvé nyilvánította - írták a cikkben.

Nyitókép: © Maria Primacsenko (1978)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek