Így segíthetsz az ukrajnai menekülteknek

Az egész világot megrázta az Ukrajna ellen indított orosz támadás. A magyar határra és Budapestre is folyamatosan érkeznek a menekültek. Több jótékonysági szervezet és civilek is azonnali segítségnyújtásba kezdtek, mutatjuk, hogy hol és milyen eszközökkel lehet segíteni a családokon. 

Folyamatosan érkeznek a menekültek UkrajnábólForrás: TT News Agency via AFP/Ola Torkelsson

Adománygyűjtést hirdetett a Magyar Vöröskereszt, az adományvonalat a 1359-es telefonszámon lehet hívni, amely 250 forintos segítséget jelent. Utalni a 10405004-00026548-00000009-es számlaszámra lehet, a közleménybe írjuk bele: humanitárius válság.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat központi menekülttábort hozott létre, a máltai intézmények az erre a célra megnyitott helyiségeikben szállásolják majd el az érkezőket. 

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezetet a 1353-as telefonszámon, a Baptista Szeretetszolgálatot a 1355-ös adományvonalon lehet hívni. 

A segélyszervezetek átmeneti szállással is segítenek a menekültekenForrás: AFP/Wojtek Radwanski

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az UNICEF is több száz kilónyi élelmiszert, ruhát, tisztasági szereket, egészségügyi csapatokat küldenek a határra, hozzájuk is folyamatosan érkezhetnek az adományok és a felajánlások. 

A Budapest Bike Maffia az Age of Hope-pal közösen népkonyhát állít fel az ukrán határon, ahol főznek és szendvicseket készítenek a rászorulóknak. Ők azt kérik, hogy lehetőleg csomagolt kész szendvicsekkel, melegétel konzervekkel, gyümölcslevekkel, takarókkal, hálózsákokkal, termoszokkal, babaápolási holmikkal, nedves törlőkendőkkel és tisztálkodószerekkel segítsék a munkájukat.

A menekülteknek étellel és tisztasági szerekkel lehet segíteniForrás: AFP/Ferenc Isza

Ezen kívül még számos jótékonysági szervezet és csoport is adománygyűjtésbe kezdett, ahol várják a felajánlásokat és az önkéntesek jelentkezését is. A határra folyamatosan érkeznek a túlélő csomagok, és nagy segítség lehet, aki teheti, hogy befogad legalább egy menekült családot. Az Airbnb bejelentette, ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára. Aki szeretné támogatni ezt az erőfeszítést otthona felajánlásával, az Airbnb.org-on tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek