Velence születésétől Peru függetlenségéig – Utazási jubileumok 2021-ben

Európától Dél-Amerikáig a világ országai jelentős évfordulókat ünnepelnek 2021-ben. Velence az 1600. születésnapja alkalmából rendez ünnepségeket, Peru és Görögország pedig a függetlenedését ünnepli. De Franciaország egyik legismertebb kulturális fesztiválja is az 50. évfordulójára készül, a Loire-völgy pedig 20 éve lett az UNESCO világörökség része.

Az év egyik legérdekesebb eseményének Velence 1600. évfordulóját ünneplő programsorozat ígérkezik. A város alapításának hivatalos dátumát 421. március 25-éndélben határozták meg, a legenda szerint ez volt az az időpont, amikor letették az alapkövét a város legrégebbi templomának, a San Giacomo di Rialto templomnak, más néven a San Giacometto-nak, amely mára Velence egyik történelmi szimbólumává vált.

San Giacomo di Rialto tér és templomForrás: Shutterstock.com / ansharphoto

Ezért 2021. március 25-től kezdve a város egy éven át ünnepli az 1600. születésnapját. Lesznek kiállítások, tárlatvezetések és vezetett városnézések, felvonulások és különböző konferenciák is. A Venezia1600 Facebook-oldalon élő bejelentkezéseket is láthatunk Velencéből, illetve itt olvashatunk majd a jövőbeli programokról, melyek sora egészen 2022. március 25-ig tart.

Peru és Görögország a függetlenségüket ünneplik

Peru idén ünnepli függetlenedésének 200. évfordulóját, azt az időszakot, amikor 1821-ben felszabadult a spanyol uralom alól. Az egész éves rendezvénysorozat ideje alatt kisebb-nagyobb kulturális és gasztronómiai ünnepségeket, fesztiválokat szerveznek.

Az Isla Taquile kikötőjében, háttérben a Titicaca-tóvalForrás: Shutterstock.com / SL-Photography

Az ünnepségek egyik főnapja július 28-án lesz. De a nevezetes évforduló alkalmával egy angol székhelyű utazásszervező cég, a Pura Adventura is csatlakozott az ünnepséghez, amely Cusco városában is nyitott irodát, és most egy tizennégy napos túrát kínálnak A Csendes-óceán és az Andok: egy kulturális utazás Perun keresztül elnevezéssel. 

Görögország is 2021-ben ünnepli függetlenségének 200. évfordulóját. Az országban és a világban élő görög diaszpórákban a március 25. egy fergeteges örömünnep. Függetlenség napi felvonulásokat, ceremóniákat és miséket tartanak, hálából azért, hogy 1821-ben az ország kivívta magának a szabadságot, és kikerült az oszmán uralom alól. Noha az ünneplések idén is másképp zajlottak, hamarosan most már tényleg tehetünk egy gazdagabb történelmi kirándulást Görögországba.

Kilátás a Palamidi erdőből Nafplion városára és történelmi kikötőjéreForrás: Shutterstock.com / Karl Allen Lugmayer

Ellátogathatunk például Peloponnészosz keleti részére, ami különösen fontos szerepet játszott a görög forradalom főbb ostromaiban. De felfedezhetjük Návplio kikötőjét is, mely az új görög állam (1823-1834) első fővárosa volt. És ha már történelmi útra indultunk, akkor a festői Szpécesz szigetet se hagyjuk ki, ami arról ismert, hogy itt élt a császári orosz haditengerészet első női tengernagya és a görög szabadságharc hősnője, Laskarina Bouboulina.

Szent Jakab-évet is ünneplünk

2021-ben Szent Jakab-évet is ünneplünk, ez spanyolul az Ano Xacobeo. A jubileumi vagy szentévet mindig akkor tartják, amikor Jakab apostol vértanúságának ünnepe, július 25. vasárnapra esik, ahogyan az idei évben is. A szentévek alatt a Camino de Santiago-i zarándokok száma jelentősen megnő, különösen júliusban, mivel sok zarándok célja, hogy időben megérkezzen Santiago de Compostelába a Szent Jakab-napi ünnepségekre.

Az első szentévet II. Kallixtusz pápa 1122-ben hirdette meg 1126-ra, amely során a katolikus egyház nevében megígérte, hogy mindenki megbocsátást nyer, aki az adott szentév alatt elzarándokol az apostol sírjához. A szökőévek miatt a szentévek 6-5-6-11 éves mintát követnek, így a legutóbbi 2010-ben volt, az idei lesz a következő, majd utána 2027. és 2032. következik.

Franciaországban két kerek évforduló is vár ránk

Az első egy különleges ünnep, mégpedig az ország egyik legnagyobb nyári fesztiváljának, a Festival Interceltique de Lorient nevű tíznapos rendezvénye, amelyet 50. alkalommal rendeznek meg. Az esemény vezérfonala a breton és a kelta kultúrák sokszínűségének bemutatása. Az ünnepség ideje alatt művészi bemutatókat, zenés- és főzőversenyeket, koncerteket és tematikus kiállításokat láthatnak a vendégek.

De szokott lenni kelta vásár és felvonulás, a jó hangulatról pedig tánccsoportok és dudás zenekarok gondoskodnak. Az idei évben az Egyesült Királyság lesz a díszvendég, mint kelta nemzet. Ha minden a tervek szerint halad, a fesztivált augusztus 6. és 15. között tartják meg.

A második ünnepséget a Loire-völgye régió szervezni, ugyanis 2021-ben ünnepli a 20. évfordulóját annak, hogy felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Mivel tavaly egyáltalán nem tudták megszervezni az ünnepségeket, ezért idén különleges programokra számíthatnak majd az utazók.

Chaumont-sur-Loire kastélyForrás: fr:Utilisatuer:Christophe.Finot / Wikipedia

Az egész éves ünnepség alatt több olyan kastély és palotakert is megnyílik majd, ami egyébként nem látogatható. De a környező falvak is készülnek meglepetésekkel és a kastélyhotelek is kedveskednek csomagajánlatokkal.

A svájci angyalok is ünnepelnek

A svájci Engelberg apátság a 900. évfordulóját ünnepli, a 2020-as ünnepségeit ugyanis a járvány miatt az idei évre halasztották. A Nidwalden-völgy szélén álló bencés kolostor az elmúlt kilenc évszázad során nemcsak IV. Henrik szent római császárnak, de több pápának is otthont adott, és William Wordsworth költőt is inspirálta a környezet, aminek köszönhetően az „Engelberg, az Angyalok dombja" című versét is megírta.

Engelberg apátságForrás: Friedrich-Karl Mohr / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0 de

Az apátságot 1120-ban alapították és a Muri kolostor szerzetesei költöztek ide. A komplexum ma is látható épületei egy 1729-es tomboló tűzvész után készültek el, és ma Közép-Svájc legnagyobb barokk épületegyüttesének számítanak. Az apátság érdekessége, hogy templomában található Svájc legnagyobb orgonája is. 

Források: Forbes.comTravelindustrytoday.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek