Élethű virtuális szakadék nyílt a párizsi Eiffel-torony alatt

A JR fedőnevet használó Jean René fotós utcaművész egy kanyont álmodott az Eiffel-torony alá, melyet fotókollázsokból rakott össze. A képeket a toronyra néző Trocadéro térre rakta le úgy, hogy bizonyos szögből nézve az installáció azt az illúziót keltse, minta az ember sziklás tájon sétálna.

Jean René, Párizs, Eiffel-torony, optikai illúzióForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Szerintem nagyon klassz, valóban élethű" - mondta az egyik látogató, Lara Watson, hozzátéve, hogy azért is tetszik neki a mű, mert műalkotás a műalkotásban." A művésznek hasonló installációja készült egyébként a Louvre udvarán is 2 éve - tudtuk meg a reuters.com-tól.

Mint az MTI-ról kiderül, az installáció, melyet JR a francia nemzeti táncszínháznak otthont adó, szomszédos Chaillot-palota megbízásából készített, június 17-ig lesz látható. A 38 éves JR nemzetközi ismertséget a világszerte, például Nairobi szegénynegyedében vagy a Rio de Janeiró-i favellákban a házak homlokzatán látható portréiéval szerzett. Júniustól önálló kiállítást szentel műveinek a londoni Saatchi Galéria.

A thelocal.fr híre szerint egyébként az Eiffel-torony június 16-án nyit a látogatók előtt, a második világháború óta történt leghosszabb lezárása után. A híres műemlék ugyanakkor 130 év alatt a legkiterjedtebb felújításon esett át a 2024-es olimpiára készülve. Naponta ugyanakkor maximum 10 ezer látogatót fogad majd, ami kevesebb, mint a fele a Covid előtt látogatószámnak. A látogatóknak a távolságot még tartaniuk kell majd egymástól. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek