Monumentális parkot terveznek az Eiffel-torony köré

Nagy terveket dédelgetnek a franciák a párizsi olimpiára, szeretnék Párizst magát átalakítani, sőt Anne Hidalgo polgármester régóta küzd a kevésbé légszennyezett városért. Ennek egy újabb jelentős fejezete lehet az autóforgalom kitiltása az Eiffel-torony környékéről, amivel egymástól városi sztrádákkal elválasztott parkokat egyesítenének egy hatalmas parkban – írja a France24.

Így fog festeni a jövőben az Eiffel-torony környéke.Forrás: France24/YouTube

A tervek szerint 2024-re a Trocadéro teret is összekötnék a Pont d'Iéna autómentesítésével, így át lehetne sétálni az Eiffel-toronyig kényelmesen. A 72 millió eurós munkálatok 2020-21 fordulóján kezdődhetnek meg. A területre a buszok, biciklisták és természetesen a vészhelyzeti forgalom (mentők, tűzoltók stb.) behajthatnak majd.

A tervpályázat is lezajlott már, a győztes az amerikai tájépítész, Kathryn Gustafson lett, aki a Diana hercegnőnek szentelt londoni emlékművet is megalkotta. Amúgy az olimpiát követően folytatják a terület átszabását, a teljes projekt 2030-ban zárul le. Ekkor a Mars-mező és az École Militaire közti területet újítják majd meg. Hidalgo így fogalmazott a végcélról:

Ez egy olyan hely, ami egy gyaloglásra, sétára és lélegzésre való térré fog válni.  

Hidalgo nagy környezetbarát terveivel persze nem minden párizsi rokonszenvezik, sokan kampányfogásnak tartják az egészet a 2020-as helyhatósági választásokra, amiben nagy zöld városvezetőnek igyekszik beállítani magát. A France24 megemlíti, Hidalgo egyik legnagyobb sikere messze a kampány előtt volt, amikor autómentesítette a Szajna rakpartjainak egy részét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek