Megsokszorozná az Eiffel-torony képét egy művészi installáció

  Ha London, akkor a Tower, ha Róma, akkor a Colosseum, ha Pisa akkor a ferde torony, ha pedig Párizs, akkor az Eiffel-torony. A 1883-ban épült acélszerkezet olyan mértékben összefonódik Párizs nevével, hogy szinte nem is tudjuk felidézni emlékezetünkben a francia fővárost úgy, hogy ne jusson az eszünkbe. A repülőről ez az első épület, amit kiszúrunk, de láttuk nyakláncon, fülbevaló formájában, kitűzőn, bögrén, füzetborítón és persze hűtőmágnesként is.

  © Vincent Leroy/designboom

  De a toronyt körülvevő parkban készítettek már fűre festett festményt is, illetve az amerikai művész, Shepard Fairey egy hatalmas, meghatározó stílusú gömböt is fellógatot már a torony vasszerkezetére.

  Ezek után egy francia képzőművész, Vincent Leroy most egy olyan installációt képzelt el, ami magát az unalomig ismert szimbólumot láttatja majd velünk új szemszögből.

  2015-ös kép a gömbről, amit Shepard Fairey tervezett a toronybaForrás: AFP/Joel Saget

  A Les grands kaléidoscopes (Nagy kaleidoszkópok) című installációjában három hatalmas biztonsági üveg közé optikai lencséket helyezne, amik a kaleidoszkóphoz hasonlóan széttördelnék az építmény látványát. A három üveg lap forogna a tengelye körül, így az Eiffel-torony képe először megsokszorozódna, néhány lencsében fejjel lefelé fordulna, majd egy pillanatra az egész szerkezet eltűnne.

  Ehhez Jérôme Echenoz az Adorable Studiotól egy zenét is komponált az Eiffel-tornyon rögzített léptek és a lift hangjaiból, amiket összhangba hozott az installáció mozgásával.

  Az eredmény a mozgás és a hang olyan kombinációja, amelyen egy teljesen új utat nyit az Eiffel-torony megtapasztalásáhozírja a Designboom.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!