Ezekben a tipikus thaiföldi házakban külön helyiséget szentelnek az elefántoknak

A thaiföldi Tha Tum régióban élő kuyok évszázadok óta együtt élnek az elefántokkal, akiket sokkal inkább gyermekükként, mint háziállatként kezelnek. Nem véletlen, hogy ebben a régióban található a legtöbb házi elefánt Thaiföldön. Az állatok feltűntek uralkodói ceremóniákon, használták hadiállatként, munkára fogták őket, és a turizmusban is szerepet kaptak, mi több, a helyiek ma is egy fedél alatt élnek velük.

Épp ezért lett az emberek és az elefántok együttélése a Velencei Építészeti Biennálé thai pavilonjának a témája, amely a Hogyan fogunk együtt élni? kérdésre keresi a választ. A pavilon kurátora, Boonserm Premthada építész tervezte azt az elefántmúzeumot is, amelyről korábban mi is írtunk, és amelyhez egy rendezvényhelyszín és egy kilátó is csatlakozik. 

kikatani / 97 images/pixabay

A Tha Tum-i házak egyszerűek, de mivel az elefántokat a háztartás tagjainak tekintik, ez az építészetben is kifejezésre jut - mondta a kurátorok csapata a Designboomnak.

Egy tipikus házban külön helyiségeket szentelnek az elefántoknak, melyeket az emberi terek mintájára alkottak meg. "Az embernek árnyékoló szerkezetre volt szükségük, így csináltak az elefántoknak is, és van nekik egy szentélyük is. Fontos szabály, hogy a ház soha nem vethet árnyékot a szentély árnyékára, sem fordítva. Van egy temető az embereknek, és van a közelben egy másik, ahol az állatok pihennek" – mesélik az alkotók.

A pavilon fókuszpontjában egy installáció áll, amelyet Északkelet-Thaiföld egyszerű, de átgondolt építészeti szerkezetei ihlettek. Az installáció mind az emberek, mind az elefántok lakóhelyét megjeleníti: az alacsonyabb szerkezet az emberekét, a magasabb a régió elefántházait. A fa szerkezetet Olaszországban beszerzett anyagok felhasználásával készítették, és a két építményt integrálták, hogy kölcsönös támogatást nyújtsanak egymásnak. A lejtős tető ugyanakkor képernyőként is fog működni, amelyre a csapat kutatásairól készült mozgóképeket vetítenek majd.

Az installációt egy Instagram oldal kíséri, amely a kiállításban részt vevők életéről és a kurátorok kutatásairól oszt meg posztokat. A közösség különböző módszereket talált ki az együttélés fenntarthatóbbá tételére. Egy elefánt nagy mennyiségű ételt fogyaszt, és mivel a közösségben több mint 200 elefánt él, naponta több tonna elefánttrágya termelődik. Mivel ez a trágya tele van rostokkal, a közösség a hulladékból többféle célra felhasználható papírt készít.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek