Ezek a francia nyitás lépései és az ország kulturális újdonságai

Május 3-tól Franciaország is megkezdte fokozatosan az enyhítést, mely négy lépésben június 30-ig fog tartani. Az első mérföldkőhöz ma érkeztünk el, ugyanis ma nyitnak a múzeumok és kulturális helyszínek, a kijárási tilalom kezdete 21 órára tolódik és reggel 6 óráig tart - derül ki az at.france.fr/hu közleményéből.

PárizsForrás: Christelle PRIEUR/pixabay.com

Megnyithatnak, és maximum 50%-os kapacitással üzemelhetnek az éttermek és bárok teraszai, asztalonként maximum hat fővel. A múzeumok, színházak és mozik beltereiben maximum 800 fő tartózkodhat egyszerre, míg kültéren 1000 ember gyűlhet össze. Ugyanezen szabályokkal lesznek átogathatóak lesznek a sportesemények és sportlétesítmények. A köztéren történő gyülekezés 10 főig megengedett, kivéve a városnéző csoportok esetében. Emellett újra szabadon lehet közlekedni az egyes régiók/megyék között.

Június 9-től a kijárási tilalom kezdete 23 órára tolódik, az éttermek és bárok teraszai már 100%-os kapacitással üzemelhetnek, és megnyithatnak az éttermek és bárok belső terei is, de egyelőre csak 50%-os kapacitással, asztalonként maximum 6 fővel. Újra lehet rendezvényeket, vásárokat szervezni 5000 főig, és maximum ugyanennyi embert fogadhatnak a sportlétesítmények. Az Unión kívülről érkező turisták is beutazhatnak különösebb indok nélkül is, ha van védettségi igazolásuk.

Végül június 30-tól várhatóan eltörlik a kijárási tilalmat, a látogatók limitált létszámát a nagyközönséget fogadó helyszíneken (azonban 1000 fő felett védettségi igazoláshoz kötött a megjelenés). Újra lehet szabadtéri fesztiválokat rendezni, ahol 4m2/fesztiválozó területet szükséges fenntartani (1000 fő felett itt is védettségi igazoláshoz kötött a megjelenés).

A Franciaországba érkezőkre vonatkozó szabályok

Az EU állampolgárai előtt nyitva állnak a határok, de minde külföldinek és hazatérő franciának 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatnia, kivéve a határ menti ingázókat és fuvarozókat. Ez egyenlőre, várhatóan a közös EU-s kártya bevezetéséig azokra is vonatkozik, akik már két oltással is rendelkeznek. További információk az oldal heti rendszerességgel frissülő, magyar nyelvű cikkében találhatók. 

Párizs 2021-es újdonságai

Számos új múzeum, kulturális helyszín nyitása maradt el a a tavalyi évben, melyek végre május 19-től kezdve megnyithatják kapuikat. Ezekből az újdonságokból készült a válogatás.

Párizsi Tőzsde Palota - Pinault kollekció

Május 22-én nyit az új kortárs művészeti múzeum, melynek az egykori Párizsi Tőzsdepalota ad otthont. A kör alakú, kupolás épületet a japán Tadao Ando tervei szerint alakították át, mely Párizs szívében található a Louvre és a Pompidou központ között. Mintegy 3000 m2 kiállítótér várja az érdeklődőket a Pinault kollekció 5000 darabjával.

Hotel de la Marine palota

A párizsi Hôtel de la Marine palota és múzeum a király és államfők díszes bútorait és dekortárgyait mutatja be a 18. századtól. A Place de la Concorde téren található.

Samaritaine

Újranyílik a Samaritaine, Párizs egykori legendás áruháza (LVMH csoport), melyet 1870-ben alapított Ernest Cognacq és felesége Marie-Louise Jaÿ. Teljesen új köntöst kap az épületegyüttes, mely a Louvre és a Notre-Dame között található. Otthont ad majd többek között irodáknak, áruháznak, éttermeknek, illetve a 72-szobás Cheval Blanc luxushotelnek.

19M Chanel Divatműhely

Párizs észak-keleti részén, a Porte d'Aubervilliers-nél valódi innovatív formában nyílik majd meg a Chanel Métiers d'Art divatműhely. A modern épületet Rudi Ricotti tervezte, mely otthont ad majd a luxus minden műfajának: ékszerek, csizmák, kesztyűk és ruhák formájában.

A becsomagolt párizsi Diadalív

Szeptember 18. és október 3. között a tavaly elhunyt Christo emlékére művészeti alkotásba csomagolják a párizsi Diadalívet. A diadalívet hatalmas ajándéknak öltöztetik, melyhez 25 000 m² újrahasznosítható ezüst-kék anyagra és 3000 méter vörös kötélre lesz szükség.

Musée Méliès mozimúzeum

A filmrajongók legnagyobb örömére teljesen átalakul a Bercy-ben található mozimúzeum és januárban Musée Méliès néven nyílik újra. Az úttörő filmrendező és illuzionista, Georges Méliès nevét viselő múzeum bemutatja a mozi története mellett a vizuális effektek kezdetét is egészen napjainkig.

A DiadalívForrás: ian kelsall/pixabay.com

Franciaország 2021-es újdonságai

Deauville - Les Franciscaines

„Les Franciscaines" néven nyílik új kulturális központ egy egykori ferences kolostroban, a normandiai Deauville városában, mely eddig a lóversenyeiről és a filmfesztiváljáról volt híres. A központban megtalálható lesz egy múzeum, egy médiatár és egy előadótér. Az épület stílusában keverednek a történelmi- és a modern stílusjegyek. A múzeum gyűjteményét főként az 546 André Hambourg festmény teszi ki, melyek nagy részét Deauville gyönyörű partja inspirált. További 100 festmény pedig a festő magángyűjteményéből való: Marie Laurencin, Foujita, Van Dongen és Derain.

Fontevraud Modern Művészeti Múzeuma

Május 19-én nyílik a 12. századi Fontevraud-i Apátság új Modern Művészeti Múzeum, mely a Pays de la Loire vidékén található Chinon és Saumur közelében. A modern művészeti múzeumban Martine és Léon Cligman privát gyűjteménye lesz megtekinthető, mely 900 alkotást tartalmaz a 19. és 20. századból. Köztük lesznek pl. Toulouse-Lautrec, Corot, Degas, Delacroix és Soutine képek, illetve Rodin és Germaine Richier szobrok.

Luma Alapítvány – Arles

A Tour de Luma Arles, a Frank Gehry által tervezett szimbolikus épület végül 2021. június 26-án nyitja meg kapuit. Az 56 m magas csavart torony a Luma Arles művészeti campus központi eleme, és a város leghíresebb rajongója, Vincent Van Gogh ecsetvonása ihlette. A Luma szeretné elmélyíteni a környezeti-, emberjogi-, oktatási- és kulturális kérdések megértését. Ez az egyik legambiciózusabb projekt Európában Arles történelmi központjának közelében, amely 40 éve az UNESCO Világörökség része. Található itt kiállítótér, előadótér, könyvtár, kávézó, étterem és egy panorámaterasz is.

Víz alatti „ökomúzeum" – Szent-Margit sziget

A Cannes melletti Szent-Margit sziget partjainál található az új víz alatti "ökomúzeum", melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tengeri élet védelmére. A tengerfenéken található hat óriási szobor, a brit művész, Jason deCaires Taylor alkotása. A szobrok speciális anyaga segíti a korallok megtapadását és fejlődését. A búvárok ingyenesen tekinthetik meg a látványos installációt.

Marseille víz alatti múzeuma

Májusban avatták fel a Marseille-i Víz alatti Múzeumot (MSM), mely egy igazi művészeti, műszaki, tudományos, oktatási és környezetvédelmi remekmű. A hagyományos múzeumtól eltérően a látogatóknak itt uszonyokra van szükségük: 10 művész 10 szobra található 5 méter mélyen, körülbelül 100 méterre a Katalán strandtól. Cannes-hoz hasonlóan a művészileg megalkotott mesterséges zátonyok a tengeri állatvilág fejlődését szolgálja - derül ki az at.france.fr összefoglalójából.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek