Gabonatőzsde épületéből lett kortárs művészeti múzeum Párizsban

Valaha búzát tároltak itt, majd a gabona-, később az árutőzsde épülete lett, most kortárs művészeti múzeumot alakítottak ki a párizsi a Bourse de commerce körkörös épületében, írja az intézmény, honlapján.

Az épület helyén a 16. században egy Medici Katalin által építtetett palota állt, melyhez egy csillagvizsgáló oszlopot is emeltek, ez utóbbi ma is őrzi a késő reneszánsz emlékét itt. A palotát elbontották, majd a 18. században épült fel a búza tárolására és árusítására használt, körkörös rotunda, ami kissé átalakítva 1889-től az árutőzsde helyszíneként szolgált. Az épület a mai napig megőrizte eredeti körkörös elrendezését, és ez volt a kiinduló pontja a japán építésznek, Tadao Andónak is, aki a kortárs művészeti múzeum kialakításán dolgozott.

Az építész megtartotta az eredeti elemeket, a Medici-oszlopot, a spirál lépcsőt, a rotundát, és a kupola freskóit is, amelyeket mostmár egy emelvényről láthatnak a látogatók. A középső körkörös rész vált az épület magjává, erre építettek rá egy betonhengert négy egyforma nyílással, amelyen keresztül természetes megvilágítást kapnak a belső terek. A kupola öntöttvas szerkezetét is megtartották.

Bourse de Commerce, a tőzsde épülete PárizsbanIndefini/wikipedia

A 6800 négyzetméternyi kiállítótér François Pinault üzletember és gyűjtő kortárs művészeti gyűjteményének fog helyet adni. A programok között szerepelnek tematikus és monografikus kiállítások, új megrendelésre készült művek, valamint koncertek, konferenciák és különféle események. Egy feketedoboz-színházat - négyzet alakú színpadi tér, fekete falakkal - is létrehoztak videóinstallációkhoz és kísérleti előadásokhoz, írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek