Parkká alakítanak Milánóban egy elhagyatott rendező pályaudvart

Az elhagyatott vasúti sínek általában nem nyújtanak felemelő látványt, kivéve, ha épp arra használják a területüket, hogy zöld parkot alakítsanak ki rajta. A korábbi más nagyvároshoz hasonlóan ez történik most Milánóban is. Vasúti síneken kialakított parkok ugyanis már léteznek Párizsban (Promenade Plantèe) és New Yorkban (High Line) is, nemrégiben pedig London jelentette be, hogy parkként értelmezi újra a Camden negyedben lévő, használaton kívüli vágányait. De egyébként Milánóban is van már vágányokra alapított parkhálózat a Saint Cristoforo és Porta Romana pályaudvarok között.

Carlo Ratti Associati, Parco Romana, Milánóhttps://carloratti.com/project/parco-romana/

Most azonban az ipari örökségéről ismert Porta Romana negyed használaton kívüli rendező pályaudvarából alakítanak ki parkot, hogy a város délkeleti részét összekösse a városközponttal, tudtuk meg a Designboomtól. A tervpályázatot nemzetközi építészek csapata nyerte meg: az OUTCOMIST, a Diller Scofidio + Renfro, a PLP Architecture, az Arup, valamint a Carlo Ratti Associati (CRA).

Elődeihez hasonlóan a milánói, Parco Romanának nevezett hely is egy biodiverz, fákban és növényekben gazdag park lesz a területet kettészelő sínpár mentén. Az infrastruktúrát ahelyett, hogy megszüntetnék, inkább a park részeként értelmezik újra, megőrizve a negyed ipari örökségét.

Carlo Ratti Associati, Parco Romana, Milánóhttps://carloratti.com/project/parco-romana/

Zöld udvarokkal rendelkező lakóházak, valamint irodák is helyet kapnak majd a parkban, emellett lesznek sportoláshoz és kulturális rendezvényekhez kialakított terek, illetve közösségi kertek is. A cél, hogy a mindennapi élethez szükséges helyek gyalogtávolságra legyenek.

Carlo Ratti Associati, Parco Romana, Milánóhttps://carloratti.com/project/parco-romana/

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek