Pinacoteca, Gucci-butik és kiváló borok

Gyors és olcsó ebéd egy Dómra néző étteremben, egy jó kiállítás a Triennale Múzeumban, séta a Brera-negyedben, végül trendi vacsora kiváló olasz borokkal kísérve. Ilyen lehet például egy napunk Milánóban. Vagy egészen másmilyen: kirándulhatunk a közeli tavakhoz, esetleg kiélhetjük vásárlásmániánkat - csak rajtunk, és a pénztárcánkon múlik.

Ha sikeresen eljutottunk Milánóba, és már szállásunk is van (melyhez kapcsolódó cikkünkben adunk tippeket), belevethetjük magunkat a helyi életstílusba, amit a turisták többsége a leginkább értékel a városban. A szép dolgok csodálatába, a divatos kirakatok vizslatásába, a művészetek élvezetébe, az evés-ivásba és szórakozásba. Hol együnk, mit nézzünk meg, hova kiránduljunk, ha a természetbe vágyunk, és milyen programokat tartogat a következő időszak? És mivel töltsük el értékesen az időt, ha az utazás-szállás-táplálkozás teljesen kimerítette a kereteinket? Érdemes Milánóba gyerekekkel ellátogatnunk? Összeállításunkban ezekre mind választ adunk.

Hol és mit együnk, igyunk...

Drágán, menőt:ZERODUE

Kattintson bármelyik képünkre bátran, remek galériát rejt!Travelo

 Milánó egyik legjobb éttermének tartják a Zeroduét, a Corso di Porta Ticinese 6 alatt. Tipikus olasz fine dining étterem, a séf szárnyaló kreativitásával és remek borokkal fűszerezve. Napközben gyönyörű, világos terek, este romantikus hangulat jellemzik. A hely gyakran kiállításoknak is otthont ad. Előételek és tészták 10 eurótól, húsételek 20 eurótól, köretek 6 eurótól, desszert 10 eurótól, a teljes menü itt megtekinthető.

Középáron, helyit: LA LATTERIA

A Brera negyed bájos, macskaköves utcáin sétálva a legjobb választás, ha a helyiek körében is nagy népszerűségnek örvendő La Latteriát keressük fel a Via San Marco 24. alatt. Az olasz házaspár által üzemeltetett apró, 15 asztallal rendelkező étteremben minden nap más menü van, az aznapi legfrissebb alapanyagokból összeválogatva. Főételekből 7 és 13 euro között rendelhetünk, fogyasztásunkat csak készpénzben rendezhetjük. Asztalt foglalni nem lehet, így némi szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy ezen a divatos és kellemes helyen ehessünk.

Olcsón, gyorsat: AUTOGRILL

Travelo

 A Galleria Vittorio Emanuel II árkádjai alatt, a Dóm felől érkezve, a főbejárat mellett jobbra sok gyorséttermet, paninizőt, hamburgerezőt találunk, de ne elégedjünk meg bármelyikkel. Menjünk be közvetlenül a főbejárat melletti ajtón, és lépcsőzzünk vagy liftezzünk fel a legfelső szintre. Itt egy kellemes önkiszolgáló étterem fogad, amit az Autogrill hálózat üzemeltet. Főételek, tészták, desszertek, menük közül válogathatunk kedvező áron, az ablakokon kinézve pedig a Dómot csodálhatjuk, szinte hihetetlen, hogy ilyen panorámával gyorsétterem működik itt. Két fő ebédje két-két különböző tésztával és ásványvízzel 13 euróba került, szerintünk nem rossz, egy teljesen átlagos trattoriában egyetlen tésztaétel kerülne ennyibe. Persze csodát ne várjunk, de jóllakni jól lehet.

Mik a főbb látnivalók?

• Dóm – A világ negyedik legnagyobb székesegyháza, építése hatszáz évet vett igénybe. Kívülről lenyűgözőek faragott szobrai és vízköpői, belülről a nyugodt félhomály, a színes üvegablakok. A belépés ingyenes, csak a tetőteraszért kell fizetni. Ennek ellenére mindenképp látogassuk meg. Az ára kicsit borsos egy tetőre való feljutásért, de a látvány igazán megéri! (Lépcsőn €6, lifttel €10)

Travelo

 • Galleria Vittorio Emanuel II – A Dóm mellett található hatalmas passzázs a divatvilág krémjének boltjait, remek éttermeket, szállodát, de még egy McDonaldsot is rejt. A passzázs a Meki jelenléte ellenére is nagyon elegáns: üvegkupolája, teteje, és mozaikpadlója csodálatos. 1867-ben adták át, kora egyik legjelentősebb ilyen típusú építménye volt – nem kis szerepet játszott a modern bevásárlóközpontok műfajának elterjedésében. A Galleria még Gustav Eiffelt sem hagyta hidegen: az épület vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta. Ha a Gucci, a Prada vagy a Louis Vuitton nem is különösebben vonzanak, az épületet mindenképp nézzük meg!

Travelo

 • Teatro alla Scala – A Galleria egyik végén a Dóm, a másik végén a világhírű operaház, a Scala található. Maga az épület kívülről sokaknak fog csalódást okozni: meglehetősen jellegtelen, de belülről egy múzeumot és csodás, patinás színházat rejt. A múzeum gyűjteményében régi kották, festmények és jelmezek találhatóak, a belépőjeggyel az erkélyről a nézőtérre is bekukkanthatunk. (€5)

Castello Sforzesco – A fantasztikus reneszánsz kastély, a milánói hercegek korábbi rezidenciája, ma számos múzeumnak ad otthont, az egyiptomi gyűjteménytől kezdve az iparművészeti remekekig. (€3)

Travelo

 • Triennale Design Múzeum – A múzeum állandó tárlata folyamatosan változóban van, a múzeum lelkes csapata évről évre azon fáradozik, hogy újra és újra definiálja, mit jelent az olasz dizájn napjainkban. Fontos tervezőkkel ismerkedhetünk meg a múltból és a jelenből, ikonikus tárgyakat nézhetünk meg és próbálhatunk ki. Az állandó kiállítás mellett remek időszaki tárlatok is láthatóak itt, amelyek mindig nagyon frissek, érdekesek – és többnyire még ingyenesek is! (€8)

Travelo

 • Pinacoteca di Brera – A képtár, aminek az otthonául szolgáló 17. századi Palazzo di Brera is látványosságnak számít, Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményét rejti. Főként az itáliai barokk és reneszánsz korának képanyaga erős, de németalföldi festészettel foglalkozó kis terem, és egy modern részleg is helyet kapott. Sőt, egy teremben üvegfal mögül a restaurálás folyamatába is bepillanthatunk. Az itt látható képek alkotói közt olyan festőóriásokat találunk, mint Raffaello, Mantegna, Hayez, Bellini, Caravaggio, Modigliani, Rubens, Van Dyck, Rembrandt. (€5)

• Via Montenapoleone és Via della Spiga – Az "arany téglalap" néven ismert környéket a világ divatfőutcájának tartják. Egymást éri itt az Yves Saint Laurenttől kezdve a Tiffanyn át a Pradáig minden neves cég.

• Naviglio Grande - Kevesen tudják, de a város területét számos hajózható csatorna szeli át, melyeket a 12–16. században építettek, hogy különböző folyókkal kössék össze. Ezeken a csatornákon szállították például a dóm építéséhez szükséges márványt. A legtöbbet a 19. században befedték vagy feltöltötték, hiszen a vasúti szállítás sokkal hatékonyabb volt. A Naviglio Grandét 1179-ben kezdték el építeni, és ez volt a város első csatornája. Nagy részét a harmincas években temették be, ma már csak sétahajók járnak rajta. Vize nagyon tiszta (legalábbis mikor arra jártunk annak tűnt...) és igen sekély. Partját bizonyos időszakokban csak a gyalogosok használhatják, ezért sétálóutcának sem utolsó. Lessünk be a csatornát övező házak belső kertjeibe, nem fogjuk megbánni!

Travelo

 • Santa Maria delle Grazie – Az UNESCO világörökségi listáján szereplő épület a világ legnépszerűbb és legtöbbet látogatott, vallási témájú olasz festménye, Leonardo da Vinci Utolsó Vacsorája miatt világhírű. Érdekes tény, hogy bár a második világháborúban bombatámadás érte a Santa Maria delle Graziét, a fal, amin Leonardo remekműve található, épen maradt. Hetekkel, sőt, van, amikor hónapokkal előre elfogy minden jegy elővételben, ugyanis a freskó csak 20 fős csoportokban tekinthető meg, a látogatás ideje 15 perc. Érdemes minél előbb foglalni, az épület előtt hihetetlen sorok kígyóznak.

San Siro Stadion – A teljes néven Stadio Giuseppe Meazza a két leghíresebb és legsikeresebb olasz focicsapatnak, az AC Milannak, és az Internazionalenak otthona. A stadion 80 ezer főt tud befogadni, 1925 óta rendeznek itt mérkőzéseket. A két csapat történetét, eredményeit, kupáit bemutató múzeumot a 14-es kapunál keressük. Ha már itt járunk, magát a stadiont is nézzük meg. (Kombinált jegy €12,50, csak múzeum €7)

Pénztárcabarát tippek – Remek programok szűk költségvetés esetén is!

• Sétáljunk egyet a város bohém negyedének tartott Naviglio Grande mentén. Kukucskáljunk be a kellemes belső udvarokba – Milánó itt falusias, barátságos arcát mutatja a hideg szépség helyett.

Travelo

 • A Triennale Múzeumban az állandó, fizetős kiállítás mellett mindig találunk szintén színvonalas és érdekes kiállításokat – ingyen. Legutóbb mikor ott jártunk, például ingyenes volt a Louis Vuitton – A divat művészete című kiállítás, egy luxustermékekkel és burzsuj életstílussal foglalkozó tárlat, és egy remek fotókiállítás is. A múzeum honlapján érdemes utánanézni, hogy mi várható.

• A Pinacoteca di Brera épületének belső udvara magában megér egy misét. Ha a képek megtekintéséért nem szeretnénk pénzt adni, töltsünk el egy kis időt az udvaron az óriási Napóleon-szobor társaságában. Ezt követően sétáljunk egyet a Brera-negyedben, itt találhatóak ugyanis a város talán leghangulatosabb utcácskái.

Travelo

 • Ha vásárlásra nem is futja, nézelődni is remek móka! Sőt, ha nem vagyunk hozzászokva a nagy divatházak boltjainak hangulatához, akkor sincs baj – már a kirakatok maguk is maguk műalkotás-számba mennek néhány márka esetében. E program leginkább a Galleriában, a Via Montenapoleonén és a Via della Spigán kivitelezhető. Főként ez utóbbinál, ha tehetjük, szökjünk be a házak udvaraiba – gyönyörű lépcsőházakat és bámulatos belső kerteket rejtenek a homlokzatok.

• Ha az idő is úgy akarja, a milánóiak kedvenc pihenőhelye, a Parco Sempione, és a divatházak boltjaihoz közel eső Giardini Publicci egyaránt kellemes helyszínéül szolgálhat egy nagy sétának, egy kiadós pikniknek vagy egy kis borozásnak. A Parco Sempionéban ne hagyjuk ki a Castello Sforzescót – kívülről is lenyűgözően szép, és a belső udvarába is ingyen bejuthatunk. A Giardini Publicci pedig gyerekekkel is remek program, bájos kisvonat, dodgem, körhinta és pónilovaglás várja a csöppségeket. Hatalmas, kijelölt kutyafuttatóján pedig cuki négylábúakkal ismerkedhetünk.

• Dizájnbolt a Galleria Vittorio Emanuel II melletti árkádok alatt – A pinceszinten elhelyezkedő bolt tarka kínálatából képet kaphatunk az olasz dizájn jelenlegi helyzetéről, és akár vicces szuvenírt is vihetünk innen, ha mégsem teljesen ingyen akarnánk kivitelezni ezt a programpontot.

Travelo

 • A Dómba bemenni is ingyenes, csak a tetőteraszért kell fizetni. Ami igencsak megéri, de drága, ha nincs pénzünk, hagyjuk ki – vagy másszunk lépcsőt, ez valamivel olcsóbb.

• Együnk egy igazi jó fagylaltot valahol! – Igaz, hogy ez nem teljesen ingyenes javaslat, de már egyetlen, 2 eurós gombóc is embert próbáló tud lenni, szóval annyira talán mégsem drága. (Hol találjuk a legjobb csokifagyit? Sokan például a Coccolatra esküsznek a via Boccaccio 9 alatt.)

Mennyi időre érdemes menni? Mikor?

A főbb látványosságok 1-2 nap alatt bőven bejárhatók, ha még vásárolni, meccset nézni vagy kirándulni is szeretnénk a tavakhoz, 3-4 napot érdemes itt tölteni. Az időjárás leginkább tavasszal és ősszel kellemes (október elején jártam itt, és még simán 30 fok körül volt a hőmérséklet).

Mit lehet a környéken csinálni?

Kirándulni, kirándulni, kirándulni! Közel fekszik a városhoz a Maggiore, a Garda és a Comói tó is. Vonatokról a Trenitalia honlapján tájékozódhatunk.

Gyerekkel érdemes?

Nem az a kifejezett "lufi, zizi, bambi, hullámvasút" típusú város, de a bájos parkok (kisvonat, körhinta a Giardini Pubbliciben), dizájnos játékboltok és egy kirándulás valamelyik tóhoz lekötheti a kicsiket.

Aktualitások?

December a gourmandok, az operaimádók és a város védőszentjének hónapja. A Fiera vásárközpontban december 3-11 között Expo dei Sapori néven gasztronómiai kiállítást rendeznek az olasz konyha és borkultúra jegyében, fenséges ételkóstolókkal. December 7-én, a Don Giovannival indul a Scala téli évada, és szintén erre a napra esik Szent Ambrusnak, Milánó védőszentjének az ünnepe is. A helyiek nagy becsben tartják szentjüket, különböző ünnepségeket tartanak, és utcai vásárokon is lehet andalogni ezen a napon. A divat és dizájn rajongói január 14-18 között a 2012/13-as őszi-téli férfi, február 22-28 között a női kollekciók divatbemutatóin, április 16-22 között pedig a milánói dizájnhéten vehetnek részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek