Szokatlan szépségű szent helyek a sókatedrálistól az ördög tornyáig

Végtelen nyugalmat vagy valami nagyobb erő jelenlétét sok helyen tapasztalhatunk. Van, aki a templomok mély csöndjében lel rá erre a békére, mások egy mező fűszálainak susogásában élik meg a tökéletes feloldódást. Számtalan hely lehet szent, és ez a szentség számtalan formában megmutatkozhat: egy ősi hegy magányában, egy mitikus épület történetében, vagy egy kétezer éves fa létezésében.

Sri Maha Bodhi

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben, mondjuk olyan 2500 évet. Ekkor kezdődik a története annak a szent fának, melyet napjainkban mi is meglátogathatunk. Időszámításunk előtt körülbelül ötszáz évvel, egy hatalmas fügefa alatt ülve érte el a megvilágosodást Gautama Sziddhártha, akit ma Buddhaként ismer az emberiség.

A szent fügefaForrás: Karasev Viktor/Shutterstock

Ez a szentként tisztelt, indiai fügefa volt az őse a Sri Maha Bodhi-nak, mely ma a legrégebben elültetett fa a világon. Pontosabban ez az, amelynek a legkorábban feljegyezték az ültetési idejét: időszámításunk előtt 288-ban, Sri Lankán, Anuradhapurában ültették el az eredeti Bodhi fából sarjadó csemetét. Hogy védjék, egy 3 méter magas és 1,5 méter széles kerítést is felhúztak körülötte, egy körülbelül 120x80 méteres területen; ezzel az elefántoktól akarták megóvni a fát.

Whanganui folyó

Az új-zélandi maorik szemében a folyó régóta úgy él, mint egy szent ős, mely nem csupán létezik, hanem szinte lélegzik. Vagyis nem egyszerűen egy természeti képződmény, hanem egy önálló élőlény. 2017-ben hivatalosan is megkapta a kormánytól az őt mindenkor megillető jogokat, attól az évtől kezdve pedig független személyként tekintenek rá. A maorik már nagyon régóta, az 1870-es évektől kezdve szerették volna kiharcolni, hogy elismerjék a folyót, illetve a folyó és az őslakosok különleges kapcsolatát.

WhanganuiForrás: Gabor Kovacs Photography/Shutterstock

A Whanganui valójában a második, személyként is elismert földrajzi egység, elsőként a közelben fekvő Te Urewera elnevezésű erdős területet deklarálták jogilag önmagát birtokló, autonóm egyénnek.

Zipaquirá sókatedrális

Nem könnyű kiolvasni a nevet, ami elsőre talán félrevezető lehet. A templom valóban sóból épült a kolumbiai Zipaquirá-ban, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Ez az „építmény" ugyanis a föld alatt van, falait és mennyezetét pedig a sóbarlang falai alkotják.

A nem hétköznapi katedrálisForrás: Fausto Riolo/Shutterstock

A római katolikus templom 180 méteres mélységben található a felszín alatt, és akár 3000 ember is elnézelődhet benne egyszerre. A belső tereket elsősorban faragással díszítették, de színes világítást is használnak, hogy még különlegesebb hatást keltsenek az amúgy sem mindennapi építményben.

Sínai-hegy

A Sínai-félsziget déli részén fekvő hegyet, vagy inkább hegycsoportot nevezik még Hóreb-hegynek és Mózes-hegynek is, mely három világvallás szerint is a Föld egyik legszentebb pontja. A kereszténység, a judaizmus és az iszlám tanítása szerint ez volt az a hely, ahol Mózes megkapta Istentől a Tízparancsolatot.

Sínai-hegyForrás: Mountains Hunter/Shutterstock

Egyiptom legmagasabb pontja is itt található, a 12. században egy mecsetet is felépítettek itt. Egy görög-ortodox kápolna is van a hegytetőn, melyet még egy 6. századi templom helyén emeltek, sokáig a turisták és a zarándokok is megcsodálhatták a benne látható festményeket. Azonban egy idő után túl nagy lett az érdeklődők áradata, így az épületet inkább lezárták. 

Cenote Sagrado

A cenote magyarul körülbelül a dolina, ami egy kerekded kútszerű képződmény a talajban. Ilyen cenote többfelé is akad, viszont ezen a néven leginkább a mexikói Yucatán-félszigeten emlegetik ezeket a vízzel teli mélyedéseket. A Chichén Itzá közelében található Cenote Sagrado a maják szent helye volt és „szent kútnak" vagy „az áldozat kútjának" is nevezik.

Cenote SagradoForrás: Jess Kraft/Shutterstock

Nagyon valószínű, hogy itt emberáldozatokat is bemutattak az isteneknek, legalábbis erre utalnak az archeológusok által talált emberi maradványok. A 20. század elején egy markolószerű szerkezettel kikotorták a mélyedést, és a csontokon kívül aranyat, agyagedényeket és még több különböző, valószínűleg szintén áldozati tárgyat hoztak a felszínre.

Batu barlangok

Kuala Lumpur közelében, Malajziában találhatók azok a mészkőhegy gyomrában megbújó barlangok, melyek többek között egy egész sor templomnak adnak otthont a föld gyomrában. Noha az 1800-as évek végétől számítják a felfedezésüket, ahogy a többi, már említett szent hely esetében is, a helyi őslakosok már időtlen idők óta használták ezeket.

A végtelen lépcsősorForrás: Foto-up/Shutterstock

Normális esetben januárban és februárban itt zajlik a Thaipusam fesztivál, ilyenkor akár másfél millió hindu is elzarándokol a helyszínre. A barlangok nagytermébe egy szédítő, 272 fokból álló lépcsősoron (a lépcsők meg vannak számozva!) kell felkaptatni a hegy oldalában, ezt pedig talán jobb is olyankor megtenni, amikor nincsenek tele a lépcsősorok az ünnepségekre érkezett hívők tömegével.

Bet Giyorgis

Vagyis a Szent György templom, mely egyike az etióp Lalibela sziklába vájt szentélyeinek. Világörökségi helyszínként tartják számon ezeket a 12. századi templomokat, melyek 2600 méteres magasságban, egy teljesen hagyományos kis afrikai falu közelében lapulnak meg a föld felszínével körülbelül egy síkban. Összesen tizenegy ilyen épített, pontosabban faragott templom látható a hegyen, közöttük pedig alagutak kanyarognak, melyek az egyes épületeket kötik össze egymással.

Bet GiyorgisForrás: Michail_Vorobyev/Shutterstock

A templomok közül az egyik leghíresebb a kereszt alakú Bet Giyorgis, melyben a többi templomhoz hasonlóan őrzik azoknak a kőtábláknak a másolatát, melyet Mózes hozott le a Hóreb-hegyről.

Devils Tower

Nem éppen hívogató név, de az biztos, hogy azonnal felpiszkálja a kíváncsiságot, ha egy helynek „az ördög tornya" a neve. A Devils Tower az Egyesült Államokban, Wyomingban mered eltéveszthetetlenül az ég felé. Különleges helyzetet élvez, mivel ez volt az ország első nemzeti emlékműve: 1906-ban Theodore Roosevelt adományozta ezt a státuszt a hegynek. Igaz, jóval korábbra datálható az a szerep, melyet az őslakosok szemében betöltött, akik szentként tisztelik a sziklaképződményt.

Devils TowerForrás: Sulae/Shutterstock

A hegyet normális körülmények között körbe lehet túrázni, de fel is lehet mászni rá, ha valaki rendelkezik a megfelelő tudással és engedélyekkel. A tengerszint feletti magassága 1559 méter, de valójában azért kelt döbbenetes hatást, mert szinte átmenet nélkül nyúlik felfelé a síkság közepéből – és valójában ez a 386 méteres szintkülönbség az, ami igazán mellbevágó (ezt a magasságot a közelben lévő Belle Fourche folyó felszínétől számítják).

Glastonbury Tor

Délnyugat-Angliában csaknem 160 méter magas dombocska lágyítja a látóhatár vonalát. Ez a Glastonbury Tor, melyet még jobban kiemel a tetején álló kis építmény. A St. Michael torony egy 13. századi templom maradványa, mely egy erős földrengés miatt összedőlt. A torony azóta is áll, mondhatnánk, hogy csodával határos módon, de ezen a helyen talán lehet ilyesmit emlegetni. A tor, ami kelta nyelven dombot jelent, nem egyszerűen egy kis földkupac Somerset megyében. Régesrég még sziget volt, melyet láp vett körül, de ami ennél is lényegesebb, hogy itt volt a kelta hitvilág szerint az alvilág bejárata, vagy más értelmezés szerint a tündérek földjének kapuja.

Glastonbury TorForrás: Alexey Fedorenko/Shutterstock

Még egy jellegzetesség hozzájárul a Tort körüllengő mitikus légkörhöz, mégpedig a dombot lépcsőzetesen körbefutó hét szimmetrikus földterasz. Erre nézve rengeteg elmélet van: egyesek szerint a mezőgazdasági művelés miatt alakították így, de van, aki úgy gondolja, hogy az alvilág királyának spirál alakú várát rejtette a domb.

Bjódóin templom

Két templomra is asszociálhatunk a név alapján, és nagyon érdekes az is, ami elsőre beugrik, vagyis az, amelyik Japánban található. Ez a 950 éves buddhista templom adta az ötletet a második templom felépítéséhez, ami viszont már Hawaiin található. A másolat 1968-ban épült fel, ezzel emlékeztek meg arról, hogy pontosan száz évvel korábban érkeztek az első japán emigránsok a szigetekre.

Bjódóin templomForrás: cassidyfranco/Shutterstock

A templom területén és gondosan ápolt kertjeiben a világ minden tájáról érkező, legkülönfélébb vallású emberekkel lehet találkozni, akik meditálnak, sétálnak és nyugalmat keresnek. Ezen kívül tartanak itt például esküvőket is, de a lelkes tévénézők láthatták már a templomot például a Magnum vagy a Hawaii Five-O című sorozatokban is, mint jellegzetes hawaii-i helyszínt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek