Akadálymentesítik az athéni Akropoliszt

Új liftet és sétányokat létesítenek az ókori Görögország legismertebb emléke, az athéni Akropolisz helyszínén, hogy kerekesszékkel is meg lehessen közelíteni – tudtuk meg a Lonely Planettől.

LNLNLN / 469 images/pixabay

Az ókori templom egy hegy tetejére épült, ezért a látogatóknak számos lépcsőfokon kell végighaladniuk. Bár egy lift már eddig is volt a helyszínen, az gyakran nem működött, a 60-as években készült betonjárda pedig a turisták millióinak lépései következtében mára alaposan felaprózódott.

A projekt részeként a domb északi oldalára egy új liftet építettek, a korábbi beton sétányokat pedig friss kőburkolatra cserélték. Az új, akadálymentesített felület nagyjából 530 méter hosszú és négy méter széles. Az átépítéseket, a fogyatékkal élők nemzetközi világnapján, december 3-án jelentette be Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök. A projektet a görög kultúra népszerűsítésével foglalkozó Onassis Alapítvány finanszírozta.

"A kerekesszékes lift telepítésével nemcsak egy gyakorlati, de szimbolikus kérdésre is reagálunk, hangsúlyozzuk az egyenlő hozzáférés fontosságát" – mondta Antonis Papadimitriou, az Onassis Alapítvány elnöke. „Az Akropolisz megvilágítását is megújítjuk, amely egy kisebb gesztus is egyben az emlékmű és a régészek tiszteletére, akik megvédik a nevünkben."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek