Újjáépítik az athéni Akropoliszon Athéné templomát

A görög régészeti tanács úgy döntött, hogy újjáépítik az athéni Akropolisz Parthenonjának egy részét, felhasználva azokat a márvány- és kődarabokat, amelyek a műemlék körül hevernek – írja az MTI Greek Reporter című görög napilap cikke alapján.

Ez lesz az első alkalom, hogy szűz Pallasz Athéné templomának egy részét újjáépítik, hogy az ókori műemlék eredeti pompáját bemutathassák az athéni Akropoliszon.

A régészeti tanács úgy döntött, hogy a dór stílusú templom celláját építik újjá, a cella hátsó falánál állt Pheidiasz, a Parthenon építését vezető görög szobrász 12 méter magas Athéné szobra, amelyet Kr.e. 439-ben vagy 438-ban avattak fel. A krizelefantin technikával készült szobor elefántcsontból, ruhája aranyozott üvegből készült.

A Parthenón az AkropoliszonForrás: Harrieta171 / Wikipedia

A mai tanácskozás nagy fontossággal bír, mert felhasználva a cella újjáépítéséről szóló kutatásokat, képesek leszünk rekonstruálni azt, ez egy nagyon fontos esemény a Parthenon történetében– olvasható a régészeti tanács közleményében. Athéné szobra egészen az ötödik századig a cellában volt, ekkor átszállították Konstantinápolyba, és utána eltűnt.

Athéné egyik kezében a győzelem istennője szobrát tartotta, a másikkal egy pajzsra támaszkodott, amelyen a görögök és amazonok harcát jelenítették meg. Fején szfinxszel és kétoldalt szárnyas lovakkal díszített sisakot viselt. Az épületrész újjáépítése évekig fog tartani, fel fogják hozzá használni azt a 360 darab márvány- és kő darabot, amely összetörve hever a Parthenonnál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek