Szép, új kivilágítást kapott az athéni Akropolisz

  A sötéttel és bizonytalansággal teli időben csak annyit tehetünk, hogy keressük a fényt – ezzel a mondattal jelentette be a görög kulturális és sportminisztérium közleményében, hogy az Onasszisz Alapítvány segítségével új díszvilágítást kapott az Akropolisz. A projekt terveit a nemzetközileg elismert, Emmy-díjas fénytervező, Eleftheria Deko készítette.

  "Még ha a szépség nem is képes megmenteni a világot, jobbá teheti azt"Forrás: GAVRIIL PAPADIOTIS / Onassis Foundation

  "Az Akropolisz civilizációnk egyik legfontosabb műemléke. Egy élő szimbólum, amely kiállta az idő próbáját, és egyben Athén legismertebb tereptárgya, ahova a város minden útja elvezet. Egy olyan helyre, amely képes elfeledtetni velünk a környező városi tájat is. Az Akropolisz kiemelkedik harmóniájával, szépségével és emberi léptékével, mostantól pedig szebben és ragyogóbban világít majd, mint valaha" – olvasható az Onasszisz Alapítvány weboldalán. 

  Forrás: GAVRIIL PAPADIOTIS / Onassis Foundation

  Szeptember 30-án este nyolc órakor élő videóközvetítésben lehetett látni, ahogyan az athéni Akropolisz új fényekkel telik meg. Az új világításrendszer jobban kiemeli a mészkősziklákra épült fellegvár egészét, az épületeinek formáit, falait és domborműveit. Az Onasszisz Alapítvány YouTube-csatornáján ma is visszanézhető hogyan leheltek a fények szerda este új életet az Akropolisz márványaira:

  Az Akropolisz legjelentősebb épületei – köztük a Parthenón, a görög klasszikus kor egyik leghíresebb építménye –, az i.e. 5. században készültek. Az ókori Görögország és az athéni demokrácia örök jelképének tartott Parthenón súlyos károkat szenvedett, amikor 1687-ben az ostromló velenceiek gránátja felrobbantott az akkoriban lőporraktárként hasznosított épületet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!