Ezek lehetnek a világ legextrémebb lakónegyedei

Hongkong lakossága az elmúlt ötven évben megduplázódott, és az extrém népsűrűség következtében annyi felhőkarcoló épült, mint sehol máshol a világon.

A hirtelen népességnövekedés következtében az 50-es évektől kezdve a kormány új lakónegyedek építésébe kezdett. Tekintve, hogy a terület szigetekből áll, és a szárazföld jelentős részét hegyek foglalják el, kevés terület marad, ami alkalmas az építkezésre. Ezért a tervezők vertikális irányban voltak kénytelenek maximalizálni a terjeszkedést, és így alakultak ki az extrém sűrűn lakott honkongi lakónegyedek, melyek elképesztően magas lakótornyok csoportjából állnak, és amelyeket egy belga fotóművész Kris Provoost Keleti éden című fotóesszéjében megörökített.

Tung Chung, Hongkong, lakótornyokDennis Y.C. Wong/wikipedia

A fotók, amelyeket a művész honlapján lapozhatunk végig, még a mi, tízemeletes panellakótelepekhez szokott szemünknek is döbbenetesek. Egymás mellett sorakoznak a 200 méteres, akár 70 emeletes épületek a hegyek között. Csak szűk területet hagytak a tornyok között, így az épületek olyan közel esnek egymáshoz, hogy gyakran elárnyékolják a fényt a lakások elől.

Hongkongban egy átlagos lakás mérete 42 négyzetméter, amiben gyakran négytagú családok élnek. Ha fejenként számítjuk a belső területet, akkor az mindössze 15 négyzetméter átlagosan. Tekintve, hogy ilyen kevés lakótér áll az emberek rendelkezésére, a társasági élet a szabadban történik; a hongkongiak szeretnek kint lenni, főleg túrázni a természetben.

A fotóesszé ötletét a koronavírus okozta lezárások adták. Hongkongban nem vezettek be karantént, de a más országokból érkező hírek a hongkongi lakáshelyzetre irányították a művész figyelmét. Provoost megfigyelte, és fotósorozatában megörökítette, mennyire extrémek a hongkongi létkörülmények. Ha a jelen lakáskörülmények között karantént vezetnének be, az súlyos mentális problémákhoz vezetne, mondta a Dezeennek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek