Sivatagi Louvre nyílik Abu-Dzabiban

Sivatagi Louvre nyílik Abu-Dzabiban

Bemutatták azt a 130 műtárgyat, amelyek a párizsi Louvre Abu-Dzabiban megnyíló fiókintézménye első állandó kiállításának részét képezik. Az iszlám miniatúrákon és Mondrianon át a fáraók korának művészetétől Picassóig ívelő eklektikus gyűjtemény a múzeum univerzális jellegét hivatott bizonyítani.

"Ez egyfajta összegzése annak, amivé a Louvre Abu-Dzabi válik: egy, a mai korszak és a világ ezen része számára újra feltalált múzeummá" – mondta a francia hírügynökségnek Laurence Des Cars, a múzeum létrehozásával megbízott Agence-France-Muséums nevű cég igazgatója. "Az az elgondolásunk, hogy előtérbe helyezzük a különböző civilizációkat" – tette hozzá az igazgatónő.

A nagyközönség számára az Esz-Szadiat (Saadiyat) szigeten épülő múzeum egyik termében április 22-én megnyíló kiállításon valóban egymás mellett láthatók a Korán-illuminációk (miniatúrák és színes kezdőbetűk), egy 16. századi, "sebeit mutató Krisztust" ábrázoló szobor és egy tóra. A kiállított tárgyak között szerepel Picasso 1928-ban festett Portrait d'une dame (Egy hölgy arcképe) című képe, Édouard Manet Le Gitan (A cigány) című alkotása, valamint Paul Gauguin, Paul Klee, René Magritte és Cy Twombly vásznai.

Az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország 2007-ben írt alá egyedülálló, harminc évre szóló, egymilliárd euró értékű szerződést, amelynek alapján Franciaország létrehozza a Louvre Abu-Dzabi múzeumot. A hagyományos arab építészet által ihletett, Jean Nouvel francia építész tervezte "sivatagi Louvre" területe 64 ezer négyzetméter lesz, a fényt áteresztő kupolája egymással keresztező pálmaleveleket formáz.

A múzeum építése része az Esz-Szadiat sziget világszínvonalú múzeumi negyeddé fejlesztése tervének. A múzeumokat 2013 és 2014 között tervezték megnyitni, de tavaly jelentették be, hogy az emírség költségvetési kiadásainak visszafogása miatt a munkálatok késnek. A teljes múzeum a tervek szerint 2015-ben nyílik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek