Autósmozi nyílik ma este a Lupán

Újabb autós mozi nyílik Budapesten június 4-én, így már nemcsak az Árkád bevásárlóközpont tetején, a Westend külső parkolójában, és az Újpesti Piac előtti zárt területen nézhetünk filmeket kocsinkból, de a Lupán is. 

"2020-ban egy világjárvány újraélesztheti az autósmozit, és hol is lehetne ideálisabb környezet ehhez Magyarországon, mint Budapest tengerpartján. Az egyéb, hasonló autósmoziktól eltérően, itt egy 60 négyzetméteres valódi filmvászonra vetítve, természetes környezetben, egy hatalmas szabad placcon élvezheti a nézőközönség a hazai és nemzetközi sikerfilmeket" – olvasható a szervezők közleményében.

A Lupa Drive-in Autósmoziban a filmkínálat a tervek szerint naponta változik, a nyitó héten a Másnaposok, a Vissza a jövőbe, a Forrest Gump és a Blöff filmeket vetítik, a következő hét műsorában pedig ott lesz a Mamma Mia I., a Csupasz Pisztoly, a Valami Amerika, a Csillag születik, A tanú eredeti, cenzúrázatlan változata, az Üvegtigris és a Volt egyszer egy Hollywood.

Forrás: Lupa Autósmozi Facebook

A Lupa-tó főparkolójában sötétedéskor, pontosabban 21 órakor kezdődnek a vetítések, de a szervezők kérik, hogy legkésőbb háromnegyed 9-ig foglalják el az autósok a helyeiket. A Lupa Beach azonban már 19 órától ingyenesen látogatható, a mozi parkolójában pedig egy büfé várja a vendégeket.

Az első autósmozi New Jerseyben (1933.)Forrás: Wikipedia
Autósmozi történelem
Az autósmozi intézményének megszületését Richard Hollingshead-hez kötik, akinek egészen pontosan az édesanyja adta az ötletet. A legenda szerint a mama ugyanis az átlagosnál nagyobb termetű volt, nem fért el kényelmesen a mozik székein, ezért Hollingshead a házuk kertjében álló két fa közé lepedőt feszített ki vászonként, és az autóba ültette édesanyját. A megoldásban egyúttal az üzletet is meglátta, így 1933-ban, New Jersey államban megnyitotta az első olyan mozit, ahol autóból lehetett filmet nézni. És bár eleinte nem lehetett tökéletesen megoldani, hogy a filmeket jól lehessen hallani az autókban, az 1950-es évektől kezdődően már a kocsikba szerelt hangszórók közvetítették a hangot. Az évtized végére közel 5000 mozi volt szerte Amerikában. Az autósmozik a 60-as években élték fénykorukat, aztán az otthoni elektronikus eszközök, a videók, színes tévék elterjedésével folyamatosan csökkent a jelentőségük.

A belépő autónként 4990 Ft, amelyhez jár fejenként egy-egy ajándék üdítő is. A környéken élők nyugalma érdekében nincs kihangosítva az előadás, csak az autórádiókkal lehet befogni a film hangfrekvenciáját. A Lupa főparkolójába előadásokként csak 100 autót engednek be, hogy mindenki jól láthassa a filmvásznat. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Jegyeket a helyszínen és elővételben online is lehet vásárolni, a vetítési rendről bővebben a Lupa Autósmozi Facebook-oldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek