Fellázadtak a túlzsúfolt Louvre őrei

A turizmus válságát jól jelzi, hogy mi itt a Travelón is egyre többcikkbenvagyunk kénytelenek a túlturizmussal foglalkozni, aminek során kedvelt turistacélpontok válnak élhetetlenné, mennek tönkre és vesztik el varázsukat a tömeg miatt. Ennek újabb példája a párizsi Louvre múzeuma, ahol a Forbes cikke szerint

a biztonsági szolgálatot ellátó személyzet megelégelte a tarthatatlan állapotokat, és abbahagyta a munkát hétfőn.  

Ennek következtében hiába álltak sorba százak, ha nem ezrek aznap, a múzeumot be kellett zárni. Jellemző adat, hogy tavaly rekordszámú, 10,2 millió látogató (több mint Magyarország lakossága!) váltott jegyet a Louvre-ba, és a növekedés nem állt meg. Utána egyébként a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum jön 8,6, majd a New York-i Metropolitan Museum of Art 7,36 millió fővel.

Turisták hada a párizsi Louvre udvarán.Forrás: Emmanuel Nalli/Shutterstock

A baj a biztonsági őrök szerint az, hogy az ő létszámuk mindeközben csökken, pedig az ő szerepük kulcsfontosságú a hatalmas tömeg mozgatásában. Ennek a levét is ők isszák meg, a turisták gyakran rajtuk vezetik le a dühüket. Az őrök szakszervezete keményen fogalmazott, szerintük nem lehet a múzeumot „kulturális Disneylanddé" alakítani.

Követelik, hogy nagyobb személyzet legyen és vezessenek be napi korlátot a beengedett látogatók számában.  

A Louvre népszerűségét a Mona Lisa és más szenzációs műremekek mellett fokozták az olyan események is, mint amikor Beyoncé és Jay-Z itt forgatták egyik klipjüket, vagy épp az Eugène Delacroix-nak szentelt kiállítás, ami félmillió embert vonzott. Október 24-én pedig nyit a Leonardo da Vinci kiállítás, amivel az ikonikussá, ám ellentmondásossá vált üvegpiramisok építésének 30. évfordulóját ünneplik (pár hete halt meg ezek tervezője, Ieoh Ming Pei).

A Louvre mindensetre most arra figyelmeztet, hogy ugyan szerdán kinyit a múzeum, de nagy tömegre kell számítani. Így aki kényelmesebben szeretne bejutni, vegyen jegyet online.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek