Úti célok, ahol a helyiek besokalltak a turistáktól

Meztelenül rohangálnak, rosszul vezetnek, és a vízforralóban főznek rákot - a hatalmas turistaáradat egyre több helyen zavarja a helyi lakosokat.

Egyre több helyen döntenek úgy, hogy bizonyos szigorításokat vezetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen - legalább ne emelkedjen - a látogatók száma, de van, ahol egyenesen kitiltják őket, vagy a nagy komplexumok építését nem engedélyezik, írja a turizmusonline.hu.

Barcelonai áradatFotó: David Ramos - Getty ImagesForrás: Travelo

 A Seychelle-szigeteken például a kormány örökre betiltotta a nagy szállodaépítéseket, de Barcelona és Amszterdam központjában is megtiltották az új komplexumok építését. Ezzel a helyi lakosok azon panaszaira reagálnak, miszerint a turizmusból származó bevételek főként a gigacégekhez vándorolnak ahelyett, hogy a kisvállalkozásokat támogatnák.

Sok helyen viszont pont nem a nagy szállodaláncok, hanem a magánlakások turisztikai célú kiadása jelenti a gondot, melyek közül a legnépszerűbb, ilyen ingatlanokat tömörítő weboldal az Airbnb. Ezzel egyrészt még több turistát vonzanak az amúgy is zsúfolt desztinációkba, másrészt a helyiek számára lassan megfizethetetlen lesz a lakásbérlés vagy -vásárlás – ez főként a nagyvárosokra jellemző. Ezt több helyen is igyekeznek szabályozni, Berlinben, Barcelonában és Izlandon már maximalizálják az Airbnb-lakások számát.

Az intézkedések ellenére a helyiek dühe nem csitul. Palma de Mallorcán például az egyik kőfalon a következő graffiti olvasható: „Turista, te vagy a terrorista." Új-Zélandon pedig egyre gyakoribb szokás, hogy a helyi lakosok egyszerűen elkobozzák a slusszkulcsot azoktól a turistáktól, akik szerintük rosszul vezetnek.

A közismerten zsúfolt Barcelona híres utcáján, a Las Ramblas-on tízből nyolc ember turista, a lakosok közül sokan azt mondják, hogy az otthonuk már-már olyan, mint a Disneyland. A látogatók pedig sokszor egyáltalán nem tartják tiszteletben a szabályokat, sőt, sokan egyenesen kivetkőznek önmagukból a nyaraláson: részegen, sőt, van, aki meztelenül randalírozik az utcákon, felvirágzott az illegális lakáskiadás, a szuvenírboltok pedig elárasztják a városokat.

Az egyre több helyre beáramló kínai turistákat különösen sok kritika éri - ma már tízből egy külföldi turista Kínából jön. A seychelle-szigeteki szállodásoknak például állítólag elegük van abból, hogy a kínai szállóvendégek a vízforralóban főzik meg a friss rákot, az új-zélandi turisztikai hivatal vezetője pedig bevallotta, hogy tavaly sokkal több kínai érkezett hozzájuk, mint amennyit szerettek volna.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az olaszországi Cinque Terre festői halászfalvai is hadat üzentek az aprócska települések szűk utcáira hatalmas tömeget bocsátó tengeri óriás-kirándulóhajóknak. Kioto városa is megelégelte, hogy a turisták hadai koszos illemhelyeket hagynak maguk után és nem tudnak a helyi szokásoknak megfelelően viselkedni, ezért infografikával hozzák az utazók tudomására az etikett szabályait.

Cinque Terre lakóinak is elegeük van Fotó: Loop ImagesForrás: Travelo

 

 Sokszor a szervezéssel van a baj

 

Mark Tanzer, a brit utazási irodák szövetségének feje arra figyelmeztet, hogy megfelelő kontroll nélkül pont a turisták azok, akik megölhetik a turizmust, ennek ellenére a helyi hivataloknak óvatosan kell eljárniuk, ha helyre akarják őket tenni. A turizmus ugyanis ma már a globális GDP tizedét teszi ki, és számos olyan ország gazdasági növekedéséhez járul hozzá, amelyek egyébként sokkal rosszabbul teljesítenének. Barcelonában például a turizmus százhúszezer munkahelyet biztosít, a Seychelle-szigeteken pedig tavaly a GDP közel kétharmadát tette ki.

Tanzer felhívta a figyelmet arra is, hogy a problémák egy részét nem a rengeteg turista okozza, hanem inkább a helyi önkormányzatok nem megfelelő tervezése, például az infrastruktúra-fejlesztés lassú menete vagy a prioritások rossz felmérése.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek