Tolonganak a hegymászók a Mount Everesten, halálos áldozatai is vannak a tömegnek

Több mint kétszáz hegymászó vágott neki a Mount Everest megmászásának. Szerdán ragyogott a nap, minden tökéletesnek tűnt, úgyhogy Nepálból és Kínából is érkeztek a mászók. A meglepetés a hegyen érte a tömeget, ugyanis szó szerint sorba kellett állni, hogy feljussanak.

Az órákig tartó ácsorgás azonban ezen a hegyen nem kifizetődő, a metsző hideg és a nagy magasság is komolyan próbára teszi a szervezetet, írja az AFP.

Sorba kell állni, hogy felmászhassanak a csúcsraForrás: Handout / Project Possible / AFP

A nagy tolongásnak, és várakozásnak áldozatai is voltak, ketten is meghaltak. Az 55 éves Donald Lynn Cash a csúcson esett össze fényképezkedés közben, míg a szintén 55 éves Anjali Kulkarni halálát szintén az okozta, hogy túl sokáig volt fent a hegyen. Már a csúcsot is megjárt, de nem jutott le idejében. Mozogni nem tudott, a serpák próbálták lehozni, de már késő volt, a lefelé ereszkedés közben meghalt.

A nepáli hegymászás 1953, vagyis Edmund Hillary and Tenzing Norgay emlékezetes mászása óta lett kifejezetten nagy divat, most azonban özönszerűen érkeznek a mászók. Ebben az évben rekordot döntött a mászásra kiadott engedélyek száma: összesen 381 darabot adtak már ki, az idő azonban nem volt megfelelő. Mivel minden mászót egy nepáli vezető kísér, ezért könnyen kiszámolható, hogy hányan rugaszkodnak neki a hegynek, amikor végre kisüt a nap.

Áprilisban és májusban a legjobb az idő a mászáshoz, így a sztorinak itt még nincs vége. A két áldozat nem az első két baleset idén – egy indiai és egy ír mászó már meghalt az Everesten egy-két hete -, és amilyen tempóban a mászók érkeznek, valószínűleg nem is az utolsó. A Himalája más csúcsain már hat külföldi hegymászó halt meg ebben a szezonban, ketten pedig eltűntek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek