Bauhaus-kincsesbánya Pasaréten

  Ha már a világ második legszebb városának választották Budapestet, itt az ideje, hogy felkerekedjünk, és megismerjük rejtett kincseit! Ilyen például a harmincas évek elején épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Nézze végig galériánkat, majd sétáljon egyet a Bauhaus-stílusú villák között egyedül, vagy nevezzen be a BUPAP sétájára. Ez utóbbin még azt is megtudhatja, hogy fogadta a közvélemény a még ma is formabontónak ható Napraforgó utcai lakótelep házait.

  Így néz ki Pasarét és a Budai-hegység az Apáthy-szikla felől. Ebben a völgyben helyezkedik el a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. 1931-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsának pályázatára összesen tizenkilenc ház épült fel a kor neves építészeinek tervei alapján.
  Galéria: Napraforgó utcai kísérleti lakótelep
  Fotó: Beliczay László / MTI
  A korban újszerű villatelep Budapest II. kerületében, a Napraforgó utca 1-22. között található, egyik egyik oldalról az Ördög-árok határolja. A lakótelep a magyar Bauhaus egyik kiemelkedő emléke. A képen Fischer József által tervezett lakóház tetőteraszára vezető külső lépcső látható.
  Galéria: Napraforgó utcai kísérleti lakótelep
  Fotó: Beliczay László / MTI
  "Az utca a napraforgóról kapta a nevét s a név ezúttal szimbolikus. A modern házak hatalmas ablakai a Nap éltető sugarait várják, bárhonnan jöjjön is az, úgy vannak építve, hogy befogadhassák. Napfény és levegő, egyszerűség és tisztaság, praktikum és mindezekből folyó egészség kell a mai embernek. A Napraforgó utca házai, melyek felépítésében a mai magyar építésztársadalom színe-java működött közre […] a nagyvárosi ember természet- és saját otthon utáni sóvárgását akarják kielégíteni, jól és olcsón. Ezt a nemes munkát nem érheti gáncs még akkor sem, ha valakinek nem szívügye az új stílusú építészet" - jelent meg a megnyitó után a Napkelet című irodalmi folyóiratban. A képen a Fischer József által tervezett lakóház nappalija látható.
  Galéria: Napraforgó utcai kísérleti lakótelep
  Fotó: Beliczay László / MTI
  Eredeti kutya formájú csizmakaparó a Münnich Aladár által tervezett lakóház bejáratában. Kíváncsi a lakótelep további részleteire? Kattintson a képre, galéria nyílik!
  Galéria: Napraforgó utcai kísérleti lakótelep
  Fotó: Beliczay László / MTI

  A bevezetőben említett BUPAP-séta részleteit ide kattintva találja.

  Forrás: Wikipedia

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!