Újabb ráncfelvarráson esik át a legendás Rác fürdő, hogy végre kinyithasson

Történelmi időkbe repít vissza a Gellért-hegy lábánál található Rác fürdő, amelynek alapjait 1572-ben tették le. Sajnos közel húsz éve már annak, hogy bezárt. A Turizmus Világnapján, (szeptember 27.) meghozott döntés alapján viszont hamarosan megkezdődik a budai műemléki épület rekonstrukciója és felújítása, így 2025-ben újra kinyithat – írja a lakaskultura.hu.

A legendás törökkori fürdő múltja

Zsigmond király idejéből maradt fenn az első bővebb tudósítás azokról a fürdőkről, amelyek a mai Rác fürdő és Rudas fürdő helyén lehettek. A török hódoltság idején a nyolcszögletű kupolacsarnokkal bővített helyet Kis fürdő néven említik. A fürdő mai nevét a környékre települt szerbekről, rácokról kapta, német elnevezése Raitzenbad volt, olvasható a budapestgyogyfurdoi.hu. oldalán.

Forrás: Wikipédia / Készítette: misibacsi

A török hódoltság idején a Gellérthegy és a Duna vonalában húzódó törésvonal mentén fakadó gyógyhatású hőforrásokra épült eredeti ingatlant 1864 és 1870 között Ybl Miklós tervei alapján alakították át romantikus, historizáló stílusban.

A világháború nem kímélte a történelmi épületet, ezért egy részét felújították, néhány épületét pedig lebontották.

A háborút követően a fürdőt csak 1965-ben nyitották meg, a '60-as évek elején történt felújítás során több megmaradt, de sérült épületrészt elbontottak. A nyolcvanas évekre a fürdő állapota egyre romlott. Felújítása 2002-ben már halaszthatatlan volt, ezért bezárták, és úgy tervezték, 2004-ben már újra igénybe veheti a nagyközönség. Nem sikerült. Az utolsó felújítás 2007 és 2010 történt az eredeti Ybl tervek alapján, azonban a fürdő nem nyitott ki többet.

Forrás: Sétaműhely - Budapest Walkshop/Wikipedia

Hányatott sorsa miatt nem nyithatott ki

Jelenleg, habár leromlott állapotban, a korábban feltárt történelmi elemek veszik körbe a fürdő egészét. A török medence nyitott opeionnal (a belső tér megvilágítását szolgáló kör alakú nyílás a kupola záradékpontján) rendelkezdik, és a kornak megfelelő vöröses árnyalatú vakolatot kaptak a falak. A környék rendezési tervének elfogadása után 2010-re befejeződött a fürdő rekonstrukciója egy szállodarész hozzáépítéssel. Az Ybl-féle átalakításokat korabeli dokumentumok alapján állították helyre, építették újjá. Számos tulajdonosi és jogi vita miatt azonban a fürdő nem nyitott meg, hosszú éveken óta zárva tart.

Forrás: Daniel Edwins/Wikipedia

Utoljára 2016-ban lehetett belépni a legendás fürdő épületébe, igaz, fürdésre akkor sem volt lehetőség, csak körbenézni lehetett az épületben. Akkor ugyanis három napra az Omorovicza Pop Up Spa luxus szépségszalonja költözött a fürdőbe, ahol a világhírű magyar márka egyik speciális kezelését lehetett kipróbálni.

Forrás: Daniel Edwins/Wikipedia

Az évek alatt sorra röppentek fel a hírek, hogy ekkor és ekkor kinyit a fürdő. Egy 2018-as hírünkben arról számoltunk be, hogy mintegy 1,5 milliárd forintos fürdőberuházásra lesz szükség, hogy 2019-ben megtörténhessen a nyitás. 2021 márciusában pedig arról írtunk, hogy nyilvános árverésen értékesítik a felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdőt és a mellé épített 67 szobás szállodát. 2021 augusztusban pedig már arról számolhattunk be, hogy sikeres volt az árverés, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. tulajdonába került a fürdő és a mellé épült szálloda. Akkor azt ígérték, a felújítás üteme attól is függ, milyen anyagi helyzetben lesz a főváros, de akár uniós források bevonása sem kizárt. Úgy tűnik, még pár évet várni kell, mire végre kitárhatja kapuit a hányatott sorsú fürdő. 

 A Rác fürdőt bemutató cikket a lakaskultura.hu oldalán olvashatjátok el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek