Új élményfürdővel bővült a Monarchia kedvelt üdülőhelye

A szerb-magyar határhoz közeli Palics egykor a Monarchia kedvelt fürdőhelye volt. Többek között tavának vize és iszapjának gyógyító ereje tette híressé a települést nem csak a szomszédos Szabadkán, hanem az egész birodalomban.

Naplemente Palicson a tónálForrás: Travelo.hu / Fillinger

Az ásotthalmi határátkelőtől mindössze 11 kilométerre lévő településnek már régóta volt egy termálstrandja is, amelynek jelentős bővítését 2018-ban jelentették be.

Az elhúzódó fejlesztés már nyáron befejeződött, de csak szeptember 15-én nyitották meg az új részeket. A csúszdaparkot is magában foglaló szabadtéri rész az őszre való tekintettel még zárva tart, de az új beltéri medencéket már birtokba vehetjük, írja a Termál Online.

Zenepavilon, Palics, SzerbiaForrás: Photo Studio Topić

A fürdőben négy medence közül válogathatunk: két élménymedence, egy gyógyvizes medence, egy gyerekmedence, valamint egy felnőtt és egy gyerek csúszda közül válogathatunk. Ezen felül egy új wellness-részleg is a rendelkezésünkre áll, szaunákkal, gőzkabinokkal, sószobával.

A palicsi gyógyfürdő története a 19. század második felére nyúlik vissza, amikor a tó mellett néhány épület és strand került kiépítésre. Az építkezések célja az volt, hogy a Palicsi strandot az Osztrák-Magyar Monarchia más részein található strandok szintjére emeljék.

A szecessziós palotáiról híres Szabadkát se hagyjuk ki, ha palicson járunkForrás: Travelo.hu/Fillinger

A projekttervezetet két pesti építész, Komor Marcell és Jakab Dezső készítették szecessziós stílusban, avagy "magyar stílusban". Az új létesítmények a között szerepelt többek között a Víztorony, a Zenepavilon és a Női strand. Az épületeket 1912-ben fejezték be és adták át használatba, és mind a mai napig a város látnivalói közé tartoznak. Ha ősszel érkezünk Palicsra, érdemes a látogatásunkat egybekötni egy szabadkai városnézéssel is, a szecessziós palotákról és festett üvegablakokról híres városról itt olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek