Nézzétek! Európában található a világ egyik legszebb, természetes fürdőmedencéje

A nyár magával hozta a felfedezés vágyát, és ha nem hétköznapi élményt kerestek, akkor bemutatunk nektek egy természetes medencét, amelyet az egész világ irigyelve figyel. A közelében található római akropolisz, egy vulkáni mederben képződött tó, és még sok, szemet gyönyörködtető táj. Merre található ez a titokzatos és változatos hely? Irány Olaszország egyik szigete!

A Földközi-tenger fekete gyöngye

Nos, eláruljuk végre, hogy ez a Földközi-tenger vizében található ékszer nem más, mint Pantelleria szigete, ami Szicília és Tunézia partjai között található. Valóban rendkívüli adottságú hely, szuggesztív és arab hangulattal fűszerezve. A tájat tarkító lávafolyamok miatt a Földközi-tenger fekete gyöngyeként is ismert sziget vulkáni eredetű, bár manapság a vulkáni jelenségek melegvizű forrásokra és gőzkitörésekre redukálódtak.

Pantelleria szigetét a legtöbb helyen sötét, vulkanikus eredetű föld borítjaForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Stefano Scata'

Az apró sziget repülőtérrel is rendelkezik, így nyáron rendszeres járatok kötik össze Rómával, Palermóval, Nápollyal, de egész évben közlekedik a komp Trapaniból, amellyel az út viszont egy teljes éjszakán át tart.

A különleges medence, amelyből nem sok van a világon

A Laghetto delle Ondine (Hullámok tavacskája) egy természetes sós vizű medence, amelyet a tenger hullámainak folyamatos eróziós hatása vájt ki fürdőmedencévé. Szürke sziklák között helyezkedik el, lenyűgöző és vad természeti tájba ágyazodva. Ebben a medencében a fürdőzés egyedülállóan nyugalmas vagy éppen nagyon izgalmas élmény is lehet.

Mivel nem túl mély, a víz kellemesen felmelegszikForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Stefano Scata'

Lassan, lábujjhegyen kell belelépni, és fokozatosan elmerülni a nagyjából két méter mélységű vízbe, bár a természetes medence néhány ponton eltérő mélységű. A szépsége az, hogy néhány pontján leülhettek, és miközben a lábatok körül hömpölyög a víz, a tengerben gyönyörködhettek. Mondani sem kell, tökéletes hely a kikapcsolódásra.

A természetes medencében pihenni, snorkelezni, úszni is lehetForrás: fab, Markos90.j, Wikimedia commons

 Amikor viszont a Misztrál erősen fúj, – tekintettel a nyílt tengerhez való közelségére – a szél miatt a hullámhegyek behatolnak, friss vízpermettel és erős hullámokkal beborítva a fürdőzőket. Ez már igencsak izgalmas és szórakoztató élmény, már annak, aki imád hullámfürdőzni. Az biztos, egyetlen strandon sincs ehhez fogható!

Nem csak természetes fürdőmedence, de természet alkotta szauna is található itt egy barlangban, amely a sziklákon keresztül beszűrődő gőzöknek köszönhetően jött létre. Milyen lehet itt egy naplementében fürdőzni? A lebukó nap fényei Punta Spadillóig elérnek, amelynek világítótornya uralja a sziklákat.

A Punta Spadillói világítótoronyForrás: Michael Leithold/Wikipedia

A Laghetto delle Ondinéhoz különböző utakon lehet eljutni, tengeren és szárazföldön egyaránt, de óvatosnak kell lenni, mert a medence előtt a tenger nagyon mély, és mérsékelt vagy erős áramlatok vannak, ami ne tévesszen meg senkit!

Bőven tartogat még meglepetéseket

A Laghetto delle Ondine csak egy a rengeteg ok közül, amiért érdemes ellátogatni erre a helyre. A 13,7 méter hosszú, és 8,4 km széles sziget 80 százalékát a Pantelleria Nemzeti Parkot 2016-ban hozták létre. A nemzeti parkban, a repülőtér közelében található Lago di Venere, amit Specchio di Venere ("Vénusz tükre") néven is emlegetnek, egy természetes tó, amely egy kihalt vulkáni kráterben képződött, és amelyet az eső és a hőforrások táplálnak. Népszerű hely a turisták körében, hiszen gyógyhatású iszapban gazdag, és meleg termálforrások táplálják. 

A Vénusz tükrében biztosan meglátjuk a tükörképünket, hiszen olyan tisztaForrás: mauro/Wikipedia

Tehát kijelenthetjük bátran, hogy a sziget tavakban és tengerparti strandokban gazdag hely, amelyek  tökéletesek sznorkelezéshez és búvárkodáshoz is. Pantelleriában nem mellesleg több csúcs is van, amelyek közül az egyik a Monte Grande (Nagy hegy), amelynek tengerszint feletti magassága 836 méter, azaz túrázóknak is ideális a táj.

A környéken régészeti lelőhelyeket is felfedezhetünk, többek között egy római akropoliszt is megcsodálhattok. A helyi kultúra megismeréséhez el kell látogatni a dammusikba is, a sziget jellegzetes, arab korszakban épült házaiba, amelyek szinte egybeolvadjanak a tájjal.

Egy dammuso, amelynek kupoláját az idő már kissé lecsiszoltaForrás: Michael Leithold/Wikipedia

No, és a hely gasztronómiát is érdemes felfedezni! A helyi specialitás a keserű ravioli, a töltött padlizsán, és a halas kuszkusz. A sziget híres terménye a kapribogyó, a hegyvidéken pedig szőlőt termesztenek, amiből a passito bort készítik, melynek gyártását 2014 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon.
(Forrás: Wikipedia, siviaggia.it)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek