Ezekben a toszkán hőforrásokban ingyen fürdőzhetünk a szabad ég alatt

Toszkánában számos termálforrás fakad, amelyeket ősidők óta hasznosítanak gyógyító és egészségügyi tulajdonságaik miatt. Ezekben a hőforrásokban télen is fürödhetünk a vízhőmérséklet állandóságának köszönhetően, méghozzá anélkül, hogy be kellene lépnünk egy intézménybe, ráadásul egy fillért sem kell fizetnünk. 

Kék vizű, természetes medencék

Az összes toszkán forrás közül talán a legismertebb a Saturnia-hőforrás (Terme di Saturnia), ami Sienától egy órányi autóútra, Grossetótól pedig mintegy 60 kilométerre fekszik. A különleges forrás kalandos és kanyargós hegyi úton közelíthető meg: a Cascate di Gorello feliratot kell keresni. Higgyétek el, megéri az autózást, mert lezúduló víz alakította, hatalmas, természetes kőkádakban dagonyázhattok teljesen ingyen.

Látványos és mesés hely, ahol nem csak a lelkünk, hanem a testünk is gyógyulForrás: Le Cascate di Saturnia/Facebook

A Saturnia-hőforráshoz a Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja a 37 fokos termálvizet, amelyből másodpercenként 800 liternyi mennyiség zúdul le a természetes úton keletkezett sziklakádakba és kis medencékbe. A víz színe türkizkék, kéntartalma miatt kellemesen lazító, fájdalomcsillapító hatású, az ásványi anyagok és gázok pedig kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre, de bőrhámlasztó és egyben bőrmegújító hatású is. Sőt, meg is lehet kóstolni a vizet, mert az emésztő rendszerre szintén pozitívan hat. A forrást elhagyva a víz lelassulva folyik tovább, de érdemes keresni egy olyan helyet itt, ahol a víz masszírozó hatását is megtapasztalhatjuk.

Az egészségre jótékony hatást gyakorló zuhatagtól nem kell félünk: még a legmélyebb pontján is csak maximum egy méter mély. Az ingyenes termálvízesés mellett nincs kiterjedt kiszolgáló rendszer, de egy kisebb büfét, mosdót és öltözőt találunk ott.

Lazulás ókori romok között

A másik legnépszerűbb forrás az Ombrone-völgyben található: Sienától kb. 33 km-re, Grossettótól 45 km-re fekszik. A Bagni di Petriolóról van, ami már a rómaiak idejében is létezett, majd a Medici család egyik kedvenc helye volt. A látvány itt páratlan: a régi római fürdő romjainak tövében fürdőzhetünk a természetes termálmedencékben, természetesen itt is teljesen ingyen.

Az ősi romokat melegvíz veszi körülForrás: Rossano Fabbrini/Bagni Di Petriolo/Facebook

A Farma folyó mentén kialakult medencék vizei gazdagok szén-dioxidban, kénben, kalciumban, fluorban, kloridionokban, szulfát- és hidrogén-karbonát ionokban. De mindenekelőtt mészkőben dúskálnak, aminek a fehér medencék kialakulása köszönhető, amelyek természetesen gyűjtik magukba a forrás meleg termálvizét. A gyógyvíz alkalmas a krónikus betegségek, bőr- és reumás ízületi gyulladások kezelésére, de a helyiek esküsznek rá, hogy mindent gyógyít az egyszerű náthától kezdve az ízületi gyulladásokig. A mikroorganizmusok természetes bőrradírként igazi gyógyírként szolgálnak a bőrnek.

Azok, akik nem szenvednek semmiféle kellemetlenségtől, csak simán relaxálhatnak a Petriolo meleg vizében pihenést keresve, és nemcsak az izomzatukat lazíthatják el, hanem minden idegszáluk kisimul a 43 fokos vízben. Ha pedig ez már túl meleg lenne egy idő után, a szomszédos folyóban úszva frissülhetnek fel.

Fürdőzés egy erdő közepén

Egy dús erdőben található a Terme di Bagni San Filippo, ami Toszkána leglenyűgözőbb ingyenes gyógyforrásai közé tartozik. A hely a gazdag kénes termálvízből kicsapódó gőzök látványa miatt különleges. A víz 48 fokos hőmérséklettel tör fel a patak menti forrásokból és néhány vízesésből, hogy az évek alatt pompás fehér képződményeket formázzon.

Bónuszként még madárcsicsergést is hallgathatunk fürdőzés közbenForrás: Ho sempre voglia di partire/Facebook

A legnagyobb ilyen képződményt Fehér Bálnának nevezik, amelyre korábban fel lehetett mászni és elterülni a rajta a végigcsordogáló termálvízben, de omlásveszély miatt ez ma már tilos, ahogy a közvetlenül alatta lévő medencékben is. Ugyanakkor még így is marad bőven hely a fürdőzésre. Az ösvényen haladva az első medencék még langyos vízzel telítettek, majd lefelé haladva találkozhatunk az első vízeséssel, amely egy medencében végződik, utána pedig egyre több természetes medence jön létre, és a víz hőmérséklete is egyre melegebb lesz.

 A zöld növényekkel körbevett fürdőhely az erdő hangjaival és a víz zúgásával pihentet. A változó hőmérsékletű medencékben mindenki tetszése szerint megkeresheti a számára megfelő melegségűt, a medencék alján található lágy termáliszap pedig csodákat művel a bőrrel – írja az rintronauti.altervista.org.

Egy bájos falu római kori medencéi

Aki nem akar messze, a természet lágy ölén időzni, hogy megmártózhasson, annak a Montepulcianótól mindössze 36 km-re fekvő San Casciano dei Bagni nevű középkori falut javasolják a helyiek. A mindössze nagyjából 1000 fő fős kis falu San Casciano nevű főteréről csupán egy rövid sétával odaérünk. Ez a hely egykor egy római fürdő része volt, amelyeket az ókorban építettek és használtak, most pedig mindenki előtt nyitva áll. 

A róamiak után szabadon, mégis közel a településhez fürdőzhetünkForrás: Just in Tuscany/Facebook

A gyönyörű vidéken, az út szélén fekvő három ősi medencében körülbelül 40°-os hőmérsékletű termálvíz hullámzik, amiben télen is fürödhetünk. A medencék nem túl nagyok, de a hely igazán kellemes egy rövid kikapcsolódásra. Kén-, kalcium- és fluoridtartalma miatt mozgásszervi betegségekre ajánlják, légzőszervi panaszokkal pedig bele sem kell menni a vízbe, elég belélegezni a párolgó gőzt – írja a gogoterme.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek