Ez az egyetlen hely a világon, ahol a majmok is termálfürdőznek

A Jigokudani Monkey Parkban élő japán makákók vagy más néven hómajmok arról híresek, hogy szeretnek meleg forrásokban üldögélni. Ezt a meglepő szokást azonban a makákók egyetlen más csoportjánál sem figyelték meg! Tartsatok velünk az ő birodalmukba, egy igazi majomparadicsomba!

A Jigokudani Monkey Park a Nagano prefektúra északi részén, 850 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, ahol az év majdnem egyharmadában hóba temetkezik. Télen a hőmérséklet mínusz 10 fok alá is eshet, és a hó méteres vastagságban telepszik a tájra. Elkél hát a fűtés.

Így ki lehet bírni a teletForrás: jigokudani-yaenkoen.co.jp

A majmok természetes élőhelyének megőrzése érdekében a park messze esik a várostól. A vadon élő japán makákók tehát itt természetes körülmények között élnek, de még az ilyen zord környezet is földi paradicsom a számukra. A parkba érve másfél kilométeres sétával lehet eljutni a hőforráshoz, ahol fürdőzni szoktak, de általában számos majmot lehet látni már az út mentén is. Az állatok hozzá vannak szokva az emberekhez, és rájuk sem bagóznak.

Mutasd az arcod, és megmondom, ki vagy!"Forrás: jigokudani-yaenkoen.co.jp"
Majompofik
A park munkatársai gyakran tartanak ismeretterjesztő előadásokat, ahol el szokták mondani, hogy minden majomnak más az arca, ugyanúgy, mint az embereké. Míg nekünk első látásra tehát szinte egyformának tűnnek a pirosas arcú majmocskák, addig az itt dolgozók egytől-egyig minden egyes arcot be tudnak azonosítani.

Saját fürdőjük van

A majomcsoport fürdőzéséről először 1963 telén számoltak be, amikor egy fiatal nőstény hómajmot vettek észre, amint egy melegvízforrásban áztatja magát. Valószínűleg azokat az embereket utánozhatta, akik a Jigokudani mellett lévő szálloda egyik forrásában üldögéltek. Hamarosan más makákók is csatlakoztak a mulatsághoz, de amikor az idő kezdett melegedni eltűntek - hogy a következő télen újra visszatérjenek.

LelazulvaForrás: jigokudani-yaenkoen.co.jp

A parkot 1964-ben hozták létre a majmok természetvédelmi területeként. Higiéniai megfontolásokból, és azért is, hogy ne zavarják a vendégeket, a Jigokudani park úgy döntött, hogy saját melegforrást épít a majmoknak, ahol a makákók rendszeresen fürödhetnek a téli hónapokban, a 40 fokos vízben. Amikor 1970-ben a LIFE címlapján megjelent egy fénykép fürdőző majmokról, az egész világon tátva maradt az emberek szája.

Még szépészeti kezelések is megtalálhatók a fürdőszolgáltatások közöttForrás: jigokudani-yaenkoen.co.jp

Az 1998-as Naganói Olimpia idején sokan, köztük sportolók, tisztviselők és a sajtó munkatársai is ellátogattak a parkba, a majmok pedig egy csapásra ismét a figyelem középpontjába kerültek. Alább egy rendkívül részletes úti filmet láthattok arról, hogyan juthattok el Nagano Nagoya állomásáról a parkba, és, hogy egy téli napon milyen látvány fogadja ott a látogatókat. 

Jó tudni

Nyári szezonban (általában április-október között) 8.30 és 17 óra között látogatható a park, míg a téli időszakban (novembertől márciusig) 9 óra és 16 óra között várják a látogatókat. A felnőtt jegy (18 év felett) 800 jenbe, azaz kb. 2160 forintba kerül, a gyerek jegy ára (6-17 év között) 400 jen, tehát 1080 forintnak megfelelő összeg, míg a 6 év alattiaknak ingyenes a belépés. Felhívják a látogatók figyelmét arra, hogy mivel a lehető legtermészetesebb környezetben található a park, itt direkt nincsenek aszfaltozott utak vagy kerítések, amelyek elzárnák a majmokat az emberektől.

Forrás: jigokudani-yaenkoen.co.jp

Mivel a majmok vadon élnek, néha nem jönnek a park területére még akkor sem, ha az nyitva van. Megjelenésük rendszertelen, különösen az őszi időszakban. A majmokat tilos etetni vagy megsimogatni. További információkat a Jigokudani Monkey Park weboldalán, ide kattintva olvashatnak. 

(Forrás: smithsonianmag.comjigokudani-yaenkoen.co.jpgoodnewsnetwork.org)

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek