Kit érdekelnek az illemhelyek? 3,6 milliárd embert igen!

A mai napon a vécéket ünnepeljük. Számunkra talán alapvető, hogy minden reggel és napközben többször is gond nélkül tudjuk használni. A világ lakosságának 40 százaléka azonban nem fér hozzá a toaletthez. A világnapjának célja ezért az, hogy felhívja a figyelmet erre az aránytalanságra és az ebből eredő kockázatokra. Becsüljük meg a vécét!

Mindenkivel előfordult már az életében, akár többször is, különösen utazások során, hogy nem talált számára megfelelő mellékhelyiséget, vagy egyáltalán semmi olyan lehetőséget, ahol biztonságos, nyugodt körülmények között végezhette volna a kis vagy nagy dolgát. Ilyenkor jobban szembesülünk azzal, hogy mekkora nagy kincs az, hogy otthon van egy csendes zug a lakásban, ahol háborítatlanul és tiszta körülmények között üríthetünk.

Ez a tömör aranyból készült vécé, Maurizio Cattelan alkotása, bárki által használható. Mégtöbb érdekes toalettért kattintsanak a képre!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Leon Neal

Sokak számára ennek a lehetőségnek a megléte máshol nem is pótolható, s akár nem is szívesen mennek ki idegen helyekre, inkább tartogatják, visszatartják a szükséges dolgokat. Igen helytelenül. Ez a még mindmáig tabu téma igen emberközelivé tesz minket, elvégre egy teljesen természetes dologról van szó, mégis mennyi szemérem, negatív érzés, undor kapcsolódik hozzá. Gondoljunk bele, hogy ha nem lenne saját WC-nk, vagy a munkahelyünkön is megszűnne ez a lehetőség, mihez kezdenénk! Ez a nap pont alkalmas erre a gondolatkísérletre.

A WC világnapjának eredete

Minden évben a UN-Water, az ENSZ vízügyi és higiéniai koordinációs mechanizmusa határozza meg a WC világnapjának témáját. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2013 óta szervezi meg a WC világnapját és a hozzá kapcsolódó eseményeket. Ezt megelőzően 2001-ben alakult a WC Világszervezet (World Toilet Organization) nevű globális non-profit szervezet, amely elkötelezett a tisztálkodási és higiéniai feltételek világszerte történő javítása mellett.

New York városában 2014-ben még egy hatalmas vécét is "felfújtak" a Vécé Világnapja alkalmábólForrás: AFP/Jewel Samad

A szervezet hisz abban, hogy az egyéneket oktatás, képzések és helyi piaci lehetőségek kiépítésén keresztül képessé teheti arra, hogy a tiszta és biztonságos higiéniai létesítmények mellett támogassák közösségeiket.

Világszerte legalább 2 milliárd ember használ széklettel szennyezett ivóvízforrást.

Naponta több mint 700 öt éven aluli gyermek hal meg hasmenésben, amelyet a nem biztonságos víz, higiénia és rossz higiénia okoz.

Nem mindenkinek adatik meg

2021-ben a világnap témája így a „vécék megbecsülése" lett. Az e köré szerveződő kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a WC-k – és az azokat támogató higiéniai rendszerek – a világ számos részén alulfinanszírozottak, rosszul kezeltek vagy elhanyagoltak, ami beláthatatlan egészségügyi, gazdasági és környezetvédelmi következményekkel jár, különösen a legszegényebb és leginkább marginalizált közösségekben.

A Kohler Numi 2.0 névre hallgató okosvécé már egy kicsit tulzónak is hat  - Ha még több megdöbbentő vécére kíváncsiak kattintsanak a képre!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/David Becker

A higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférést az Egyesült Nemzetek Szervezete olyan emberi jogként ismeri el, amely mindenkit feljogosít arra, hogy fizikailag és megfizethető módon hozzáférjen a higiéniához, az élet minden területén, amely biztonságos, higiénikus, biztonságos, társadalmilag és kulturálisan elfogadható, és amely biztosítja a magánéletet és a méltóságot.

A WC közügy, a higiénai pedig alapvető emberi jog

A világnap célja az is, hogy felhívja a figyelmet arra a 3,6 milliárd emberre, akik nem tudnak WC-re menni, mert nincs hova. Ha egy közösségben néhány embernek nincs biztonságos WC-je, az mindenki egészségét veszélyezteti. A rossz higiénés körülmények szennyezik az ivóvízforrásokat, a folyókat, a strandokat és az étkezési céllal termesztett növényeket, és halálos betegségeket terjesztenek a szélesebb lakosság körében. Ha nincs hova kimenni, az nem magánügy innentől.

Van, akinek egyátalán nincs toalettje, másoknak pedig éppen az a lakás legnyugodtabb pontjaForrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

Kifizetődő befektetés

A megfelelő higiéniai rendszerekbe való befektetés óriási előnyökkel is jár. Például minden egyes dollár, amelyet az alapvető higiéniára költ egy ország, akár ötszörös megtakarítást jelent az egészségügyi költségekben és megnövekedett termelékenységet eredményez, emellett munkahelyek jönnek létre a teljes szolgáltatási lánc mentén. A nők és a lányok számára az otthoni, iskolai és munkahelyi vécék segítik őket abban, hogy kiteljesítsék lehetőségeiket, és teljes mértékben betöltsék társadalmi szerepüket, különösen a menstruáció és a várandósság alatt.

A vécéhasználat kultúrája sok évszázaddal ezelőttre nyúlik visszaForrás: AFP/Alexander Nemenov
Tanácsok a lakás legkisebb helyiségébe
A megfelelő WC-használatot már óvodáskorban megtanuljuk, de valljuk be, azért sokszor szembesülünk azzal, hogy ez a tudás idővel megkopik. Kis odafigyeléssel sokkal kényelmesebbé, s nem utolsó sorban biztonságossá tudjuk tenni ezt a tevékenységet. Megbecsülve, hogy van hova kimennünk.
• Előtte és utána is mossunk kezet!
Alapvető higiéniai elv, hogy nem csak akkor mosunk kezet, pláne egy világjárvány közepén, ha végeztünk, hanem előtte. Hiszen a kezeink jelentős fertőzésforrásnak számítanak.
• Legyen benne rendszer!
Szánjunk rá időt reggel, hogy nyugodt körülmények között tudjunk üríteni, mondjuk ki: székelni. Ha ez a napi rutin része, sokkal jobb közérzettel indul a reggel. Van, akinek ehhez kávé, tea, meleg víz vagy a reggeli elfogyasztása is szükséges, a lényeg, hogy engedjünk a természet hívó szavának!
• Ha ki kell menni, ne tartsuk vissza!
Számos egészségügyi problémát elkerülhetünk, ha nem tartogatjuk naphosszat, se a vizeletet, se a székletet. Inkább kelljen többször kimenni, de emiatt például ne szomjazzunk, mivel annak sokkal rosszabb következményei lehetnek (fejfájás, koncentrációs problémák, vesekő...).
• Ne ücsörögjünk túl hosszan!
Ne erőltessük, ha nem megy! Az aranyér kialakulásának egyik gyakori oka (a meglévő hajlam mellett) a túlzott hasprés és nyomás. Sokat segíthet, ha a lábaink alá egy kis (pupu)sámlit helyezünk, ami megkönnyíti a széklet távozását a belekből, s így nem kell erőszakkal rásegítenünk.
• Mozogjunk, igyunk sok folyadékot és együnk rostdúsan!
A székrekedés megelőzése érdekében a bőséges folyadék-, rostfogyasztás, a rendszeres étkezés és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk. Így gyógyszer nélkül is könnyíthetünk magunkon.
• Vegyük észre, ha megváltozott!
Figyelmeztető jel lehet, ha megváltozik a széklet vagy a vizelet színe, szaga, állaga, mennyisége, gyakorisága, ahogy az is, ha az ürítés fájdalommal jár, esetleg friss vagy emésztett vér nyomait fedezzük fel benne. Utóbbi esetben is mielőbb forduljunk orvoshoz!

 (Források: worldtoiletday.info, worldtoilet.org, worldtoiletday.org)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek