Elkészült a Balaton első WC-térképe

Páratlan és igen hasznos összeállítást közölt Győrffy Árpád, a Balatontipp alapító szerzője weboldalán, aki felkutatta és térképre vitte a Balaton fizetős és ingyenes nyilvános mosdóit. A több éven át tartó, sokszor teszteléssel is egybekötött terepmunka lezárásaként a végleges listába összesen 34 település több mint 120 illemhelye került be.

Forrás: Alexas_Fotos / Pixabay

A parti településeken kívül a Balatonnal szoros kapcsolatuk miatt szerepel a térképen Hévíz és Tapolca is, miközben a cikk szerzője hozzáteszi, hogy az illemhelyek között van kettő, ami biztosan nem üzemel, és csak remélni lehet, hogy ez mindkét esetben átmeneti állapot. A listába több olyan szabadstrandon üzemelő, így bárki által használható illemhely is bekerült, ami a kerékpárral túrázóknak, de más, a part közelében járóknak is hasznos lehet.

Az illemhelyek kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a nyári időszakban a kora délelőtti óráktól estig biztosítsák a szolgáltatásokat. A vécék harmada fizetős, ahol vagy valamilyen automatának, vagy közvetlenül egy alkalmazottnak kell átadni az összeget, a térképen ezek piros színnel lettek jelölve. A használati díj 100 és 250 forint között mozog.

A helyek harmada ugyanakkor hivatalosan ingyenes, de „adományokat" váró mosdó. És végül vannak olyan illemhelyek is, amelyek valóban ingyenesek, és nincs semmilyen külön késztetés rá, hogy adakozzon a használójuk. 

Forrás: Balatontipp.hu / Győrffy Árpád

"A sok dicséretet érdemlő hely közül most csak kettőt emelnék ki, amelyek messze az átlag felett teljesítenek ezen a területen. A Balatoni Vécékirály díjat Balatongyöröknek adtam. A község önkormányzata évek óta egyedüliként működtet az év 365 napjában, napi 24 órában, közvetlenül a Balaton-parton egy kiváló minőségű, folyamatosan tisztán tartott illemhelyet, amit ráadásul ingyenesen lehet használni. A Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje díjat pedig a paloznaki önkormányzat főtéri vécéje érdemelte ki" – fogalmaz gyűjtésében Győrffy Árpád, akinek az egyes települések mosdóiban szerzett személyes tapasztalatairól ide kattintva olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek