Több ingyenes illemhelyre lenne szükség a vízminőség védelmében

Egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. A balatonfenyvesi üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel - mondta Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja, az MTI-nek.

Balatonfenyves Pozsonyi utcai szabadstrandForrás: (c)Strand.hu

Éppen ezért Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere és a Balatoni Szövetség elnöke azt szorgalmazza, hogy a tóparti nyilvános illemhelyeket tegyék újra ingyenessé a tó vízminőségének védelmében.

Elmondása szerint az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének sokkal nagyobb hányada kerül a tóba, így növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás egyik kiváltó oka is.

Ahhoz, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon, és értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme

- fogalmazott a szövetség elnöke.

Volt már rá példa amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket, de az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen. Pedig a Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha a WC-ket használja - írták a hírben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek