Városi erdőkkel és közvécékkel bővülhet Budapest

A Fővárosi Önkormányzat még tavaly hirdette meg a pályázatot, melynek keretében 1 milliárd forintot szán a budapestiek ötleteinek megvalósítására. A beküldött közel 700 ötletből 53 ötlet került szavazólistára, melyből a július 31-ig beérkezett 13.344 szavazat alapján 15-öt valósít meg a főváros - derül ki a pályázat oldaláról.

Forrás: enbudapestem.hu

Az ötletek céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában versenyeztek. A Zöld Budapest kategória a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötleteket karolja fel, 250 millió forint értékben, a Gondoskodó Budapest a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatokat veszi terítékre szintén 250 millió forintos keretösszeggel, míg az Egész Budapest kategóriában olyan projektek valósulhatnak meg, melyek az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintik, erre összesen 500 millió forintot szánnak. 

A Zöld Budapest kategórián belül a városi erdők ötletére 50 millió forintot fordítanak, melyből 330 előnevelt, iskolázott parkfát fognak elültetni ott, ahol erre a legnagyobb a szükség: fásítatlan, rozsdaövezeti telkeken. Kerékpártámaszokat létesítenek városszerte, hogy a bicikliket biztonságosan, kulturáltan le lehessen zárni. Körülbelül 25 új ivókút is létesül.

A Gondoskodó Budapest program keretében a főváros most üresen álló lakásokat tervez felújítani, hogy a piaci árnál alacsonyabban adja őket bérbe korábban hajléktalanságban élőknek. 50 millió forintból két olyan illemhelyet szeretne építeni a főváros, ami új, magasabb színvonalat hozhat be, és hosszú távon is fenntartható. 25 millió forintból idősotthoni állatterápiás programokat szerveznek, melyekbe gyerekeket is terveznek bevonni.

50 millió forintból egy minimum 300 négyzetméteres közösségi tér fog létrejönni többek között pétanque pályával, mely mozgássérülteknek is kínál sportolási lehetőségeket. Egy másik ötlet keretében előzetes regisztrációval, sportoktatók és egyetemi hallgatók, valamint önkéntesek bevonásával ingyenes sportolási lehetőséget biztosítani a budapestieknek, az ötlet megvalósítására 6 millió forintot fordítanak.

Az Egész Budapest kategória 500 millió forintja végül két ötlet között oszlik meg: Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ, valamint Krízishelyzetben lévőknek rehabilitációs otthon épül. A nyertesek részletes listája az enbudapestem,hu oldalán olvasható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek