Vécé a buja kertben: ez jelenthette a luxust az ókorban

Egy ókori vécé maradványaira bukkantak a régészek a jeruzsálemi Armon Hanatziv-i palota ásatásai során - írja a The Jerusalem Post. A ritka lelet megmutatja milyen körülmények között élt akkoriban az elit.

A vécét a szakértők szerint buja kert vette körülForrás: AFP/Yoli Schwartz

Senki sem tudja biztosan, ki lakhatott a jeruzsálemi Templom-hegyre néző Armon Hanatziv-i palotában 2700 évvel ezelőtt. Talán az egyik bibliai király, vagy az uralkodó családok valamelyik tagja. De az is elképzelhető, hogy csak egy tehetős személy, a korabeli elit köreiből. Mindenesetre jó dolga lehetett, ugyanis kortársaival ellentétben volt vécé a palotájában.

Az illemhelyet a közelmúltban fedezte fel az izraeli régiségügyi hatóság (IAA), amely egy új turisztikai komplexum építése előtt vizsgálta a helyszínt - írta a az újság az IAA-ra hivatkozva. Az ásatást vezető Yaakov Billig régész szerint abban az időszakban rendkívül ritka volt, hogy egy háznak saját vécéje legyen. Körülbelül 1000 évvel a palota építése után, rabbik egy csoportja arról vitatkozott, hogy kit kell gazdagnak tekinteni. A különböző rabbik különböző válaszokat adtak, de az egyikük, Yossi rabbi szerint azt, akinek "vécé van az asztala mellett".

Jeruzsálem látképeForrás: Sean Pavone/Shutterstock

Az Armon Hanatziv-i palotában feltárt vécé egy kőbe faragott tartály, a tetején egy szűk lyukkal. A tartályban agyagtöredékeket is találtak, illetve állati csontokat, akkoriban ugyanis a vécé szemetesként is funkcionált. Elképzelhető, hogy az agyagtöredékek eldobható edények maradványai, de az is, hogy vécéillatosítóként használt illóolajokat tartottak bennük.

A palotából csak néhány rom maradt fenn, de számos olyan részletet találtak a régészek, amelyek a lakójának magas státuszát sugallják, mint például díszes kőtöredékek maradványait. A vécét a szakértők szerint buja kert vette körül, így duplán érvényes lehetett rá a mai "hív a természet" kifejezés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek