A dohányzás csökkentheti a koronavírus-fertőzés kockázatát

Francia szakemberek nikotintapaszok hatását vizsgálnák koronavírusos betegeken és egészségügyi dolgozókon, miután egy kutatásból úgy tűnik, hogy a dohányosok kevésbé vannak kitéve a megfertőződés kockázatának - adja hírül a Guardian.

Forrás: klimkin/pixabay.com

Az egyik párizsi kórházban végzett kísérlet arra utal, hogy valamelyik, dohányban található anyag - talán a nikotin - csökkentheti a megbetegedés esélyét. A nikotintapaszok klinikai vizsgálata még az országos egészségügyi hatóságok jóváhagyására vár.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem buzdítják dohányzásra a lakosságot, hiszen a cigaretta más egészségügyi kockázatokat hordoz, melyek 50%-os eséllyel vezetnek halálhoz. Noha a nikotin bizonyos fokú védelmet jelenthet a vírus ellen, azok a dohányosok, akik elkapják a betegséget, gyakran súlyosabb tüneteket produkálnak, mint a nemdohányzók, mivel a dohányfüst károsítja a tüdőt.

A Pitié-Salpêtrière kórház csapata 480 koronavírussal fertőzött beteget kérdezett ki, akik közül 350-en szorultak kórházi ápolásra, míg a többieket kevésbé súlyos tünetekkel hazaengedték. A kezelésre szorulóknak, akiknek átlagéletkora 65 év volt, csak 4,4%-a dohányzott, míg a hazaengedettek körében, akiknek átlagéletkora 44 év volt, ez az arány 5,3%-ot tett ki.

Figyelembe véve a betegek életkorát és nemét, a kutatók azt találták, hogy a fertőzöttek körében a dohányosok száma jóval alacsonyabb volt, mint az általános népességben, ami a 44–53 éves korosztály esetében körülbelül 40%-ot, a 65–75 éves korosztályban pedig 8,8% és 11,3% közötti értéket jelent.

A neves francia neurobiológus, Jean-Pierre Changeux feltételezése szerint, aki szakértői értékelést adott a tanulmányról, a nikotin megakadályozza, hogy a vírus a test sejtjeibe jusson, és csökkentheti a test immunrendszerének túlzott reakcióját is, ami a fertőzés legsúlyosabb eseteiben megfigyelhető.

Az eredmények alátámasztják azt a kínai tanulmányt, amely szerint a vírussal fertőzött 1000 emberből csak 12,6% volt dohányos, míg Kínában a dohányosok száma körülbelül 28%. Franciaországban a koronavírussal kezelt 11 000 beteg 8,5%-a dohányzott, míg az ország lakosai között ez az arány körülbelül 25,4%. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek