Koronavírus-követő alkalmazást fejleszt a Google és az Apple

Az Apple és a Google bejelentette, hogy új rendszert fejleszt a koronavírus terjedésének nyomon követésére. Az applikáció lehetővé teszi, hogy a felhasználók Bluetoothon keresztül osszák meg az adataikat, melyekhez a közegészségügyi hatóságok hivatalos alkalmazásai is hozzáférhetnek. Az alkalmazás használói figyelmeztetést kapnak, hogyha - szintén az alkalmazást használó - fertőzött személlyel kerülnek kapcsolatba - derül ki a theverge.com cikkéből.

Forrás: Free-Photos/pixabay.com

A két cég május közepétől kezdi bevezetni a rendszereket, hogy meggyőződjön arról, ezekhez az egészségügyi hatóságok is hozzá tudnak férni. Az alkalmazást a bevezetés első fázisában még le kell tölteniük a felhasználóknak, ha részt akarnak venni a programban, a vállalatok azonban azon dolgoznak, hogy beépítsék a nyomonkövetési funkciókat az operációs rendszerbe is, mint azonnal elérhető opciót.

Az alkalmazás úgy működik, hogy amikor két ember találkozik, telefonjaik névtelen azonosítókulcsot cserélnek, jelezve, hogy kapcsolatban álltak. Ha később egy személynél diagnosztizálják a fertőzést, akkor ő megoszthatja ezeket az információkat az alkalmazáson keresztül, a rendszer pedig értesíti a többi felhasználót is, akikkel kapcsolatba került, így szükség esetén ezek az emberek önkéntes karanténba vonulhatnak. Ideális esetben ez azt jelenti, hogy nem kerülnek nyilvánosságra a személyes adatai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek