Toszkánában a vendemmia idején minden a borról szól

Toszkána veszedelmes úti cél, mert szinte lehetetlen nem beleszeretni, hogy aztán újra és újra visszahúzzon hozzá a szívünk. Az olasz reneszánsz szülőföldjén olyan városok találhatóak, mint Firenze és Pisa, a táj pedig varázslatosan egyszerű. Végtelen lankák, égre nyúló ciprusfák és a szőlőskertek szabályos sorai lágy kontúrokat adnak a vidéknek, mely hívogató, otthonos és mesebeli egyszerre. Az már csak a cseresznye a hab tetején, hogy az olasz régiónak tengerpartja is van, de ősszel mégsem ez az, ami miatt sokan vándorolnak Toszkánába. Ilyenkor ugyanis egy évente ismétlődő szertartás részei lesznek mindazok, akik szeretik a szőlőt, a bort és az ehhez kapcsolódó ízeket, illatokat és eseményeket.

A vendemmia idején felbolydul Olaszország

Az, hogy az olaszok mennyire komolyan veszik a szüretet, már abból is látszik, hogy a szőlő szüretelésére külön szavuk van. A vendemmia ugyanis kizárólag erre vonatkozik, és nem általában a termények begyűjtésére. Az persze, hogy komolyan veszik az eseményt, nem azt jelenti, hogy ne lenne élvezetes az a néhány hét, amíg a vendemmia zajlik, sőt! Ilyenkor igazán jó ellátogatni például Toszkánába, ahol a vendég nemcsak megnézheti, hanem ki is próbálhatja, hogy milyen az események sűrűjében lenni, ráadásul ilyenkor egymást érik a szürettel és a borokkal kapcsolatos programok és fesztiválok.

Mindenhonnan érkeznek látogatók, akik szeretnének részt venni a szüretbenForrás: View Apar/Shutterstock

A vendemmia ideje Toszkánában augusztus végétől október elejéig esedékes, de hogy pontosan mikor kezdődik és fejeződik be, azt nagyon nehéz előre megjósolni. Ennek oka pedig az, hogy a szüret nem egzakt tudomány, mindig az adott birtok szakemberei döntik el, hogy mikor van a szőlő szüretre kész állapotban. Ha szeptember közepe táján lőjük be az utat, akkor azzal valószínűleg nem fogunk nagyon mellé. Rengeteg olyan hely van, ahol szívesen fogadnak munkásokat a szüret idejére, viszont arra nem árt figyelni, hogy ilyenkor Olaszország többi részéből is sokan indulnak Toszkánába ugyanezzel a céllal, vagyis, hogy nem akarnak kimaradni a mulatságból. A legjobb egy helyi agroturismo-ban, azaz falusi vendégházban tölteni az időt, és előre jelezni, ha részt akarunk venni a szüreten. De ha csak nézelődni szeretnénk, akkor is sok helyen körbe vezetnek bennünket.

Firenze és Pisa
Ha másra nincs is időnk, Firenze világörökségi listán szereplő belvárosát akkor is muszáj legalább egyszer végigjárni. Kihagyhatatlan a Ponte Vecchio, a dóm, a Pitti-palota, az Uffizi képtár és a Piazza della Signoria, ahol Michelangelo Dávid-szobrának másolata áll.
Pisa az egyik legrégebbi olasz város, és híres részeit akár egy nap alatt is bebarangolhatjuk, így bőven jut majd időnk a vendemmia többi programjára. A székesegyház és a mellette található ferde torony természetesen alap, de érdemes megnézni az egyetemi botanikus kertet és a Giardino Scotto-t, ahol nyár végéig filmvetítéseket tartanak.

Chianti és Motepulciano

Ismerősek a nevek és nem véletlenül. Ha valaki szereti az olasz borokat, akkor ez a kettőt több mint valószínű, hogy kóstolta már, na de milyen más is az, ha helyben teszi az ember! A Chianti-régió Firenzétől délre húzódik, egészen Sienáig. Ha szuper jellegzetes toszkán vidéket szeretne látni, akkor ez az a hely, ahol a már említett lankás, olaj-és ciprusfákkal tarkított kép tárul a szeme elé.

Egy pohár bor, mondjuk a Chianti-régióban?Forrás: Samot/Shutterstock

A régió kapuja Impruneta álmos kisvárosa, amely nem is igazán szépsége miatt érdekes, hanem a szeptemberben tartott borfesztivál miatt. A Festa dell'Uva egy egész hónapon keresztül zajlik: szeptember 1-jén kezdődik és október 5-én ér véget. A rengeteg bor és kóstolás mellett egy hatalmas vásárt is rendeznek, illetve sok-sok színpadi program is zajlik. Greve in Chianti pedig Firenze és Siena között félúton található, a Chianti Classico bor termelési központja. Minden szeptemberben hatalmas borvásárt rendeznek a településen, de érdemes benézni az 1729 óta működő, hentesáruiról híres Antica Macelleria Falorni-ba, vagy akár a bormúzeumba, a Museo del Vino-ba is, ahol nemcsak nézni lehet a borászathoz kapcsolódó eszközöket és termékeket, hanem kóstolni is lehet a borokat.

MontepulcianoForrás: Bischoff49/Pixabay

Montepulciano nem egy régió, hanem egy hegyoldalban megbújó, festői kis település neve, mely nagyon szépen őrzi középkori hangulatát. A 16-17. században épült katedrális homlokzata máig befejezetlen, főtere, a Piazza Grande pedig az egyik legszebb a régióban. A Városháza (Palazzo Communale) tornyából elénk tárul az egész hullámzó, toszkán vidék, és persze itt a bor, mely már a 8. században is híres volt messze vidéken.

Fesztiválok, kóstolók és az élet apró örömei

Toszkána természetesen nem csupán néhány híresebb városból áll, és a vendemmia lényege is az, hogy minél közelebb kerüljünk a tradíciókhoz és inkább a falvakban, vagy a tanyákon töltsük az időt. Ahhoz, hogy valaki ténylegesen részt vegyen egy szüreten, azaz valóban a két kezével szedje a szőlőt, egy bortúrán kell részt vegyen, vagy esetleg össze kell barátkozzon a szőlősgazdával. Elméletileg csak fizetett, szerződéssel rendelkező szedők szüretelhetnek a törvény szerint, ezért is érdemes – ahogy azt már korábban is írtuk – időben eszmélni, ha valaki be akar nevezni egy ehhez hasonló kirándulásra.

A legjobb társasággal nekiindulni a vendemmiának. Nem is kell feltételnül beállni a szüretelők közé, a hangulat a lényegForrás: DisobeyArt/Shutterstock

De nem is kell feltétlenül magunknak szedni a szőlőt, hogy a hangulatot megérezzük. Szinte minden településen van valamilyen fesztivál, vagy kóstoló. Bár a bor van mindnek a középpontjában, ilyenkor rengeteg a koncert, a művészeti kiállítás, a vásár és persze rengeteg helyi terméket is lehet kóstolni a bor mellé. Szeptemberben minden tanya felpezsdül, mindenhol készülnek a szüretre, vagy már épp benne vannak a közepében. Az időjárás is tökéletes ilyenkor, nem túl meleg, de még jólesik kint lenni a friss levegőn. Készül a friss bor, a táj meseszép és gyönyörűen feltölti a testet és a lelket az élmény, amit a természet közelsége nyújt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek