Világítótornyokban berendezett szállások várják a szabadlelkű kalandorokat

A világítótorony egyszerre jelenti a tengerek sós levegőjű szabadságát és a hazaérkezést. Ettől annyira fantasztikusak ezek a helyek. De ami régen a világítótorony-őrök kiváltsága volt, azt ma már bárki kipróbálhatja. Alhat több száz éves felújított építményben, olyanban, ami még működik, és olyanban is, ahol medence jár a privát toronyhoz.

Emlékszik az Azkabanra a Harry Potterből? Ez a hely is van annyira távoli!

Roter Sand Lighthouse, Németország

Németország legmagányosabb hoteljeként is szokták emlegetni az Északi-tengeren álló világítótornyot, amely körülbelül 30 tengeri mérföldre, azaz több mint 55 kilométerre található Bremenhaventől. Ez a végső magány lakhelye, itt aztán tényleg nincs semmi más, csak a hullámok hangja, a gondolataink és a velünk érkezők társasága.

Roter Sand LighthouseForrás: Via.com/Facebook

A torony körül ugyanis egyáltalán nincs sziget, olyan, mintha az épület a víz tetején lebegne. Ha valaki itt szeretne megszállni, nem árt, ha néhány dologgal tisztában van. A szállást akár az utolsó pillanatban is lemondhatják, ha a rossz idő miatt nem lehet megközelíteni a helyet; 12 éves kor alattiakat nem fogadnak, alkoholt inni tilos és nincs sem tévé, sem wifi. Viszont érkezéskor a konyha fel lesz töltve, az alapkényelem biztosítva van, és a hangulat amúgy is mindenért kárpótol.

Szeretne toronyőr lenni egy hétre?

Rose Island Lighthouse, Egyesült Államok

A New York-tól északkeletre fekvő Newportban különleges ajánlattal várják mindazokat, akik szeretnének némi időt tölteni a világítótoronyban. Vagy így, vagy úgy. Itt ugyanis nemcsak vendégként lehet megszállni, hanem önkéntesként a torony fenntartó feladatait is el lehet látni. Érdemes ezzel kapcsolatban a torony honlapját böngészni, hogy mikor hirdetnek meg ilyen, általában egy-egy hétre szóló pozíciót.

Rose Island LighthouseForrás: Kenneth C. Zirkel/Wikipedia

Aki csak pihenni akar, és nem vágyik a toronyőrök kalandos mindennapjaira, az egy szépen karbantartott, csendes helyet fog találni, ahol a környéken leginkább sétákra, horgászatra és madárlesre van lehetőség. A világítótorony múzeum is egyben, ahol vezetett bemutatókat tartanak.

Privát torony síkképernyős tévével

Harlingen Lighthouse, Hollandia

A holland Harlingen városában álldogáló torony belseje meglepően tágasnak bizonyul, ahogy az érkezők elkezdenek felkapaszkodni a lakótérként szolgáló emeletekre. Az elsőn a fürdőszoba található, a másodikon az alvó, illetve nappali helyiség, ahonnan akár az ágyban fekve nézhetik a szerencsések a naplementét. A kis kuckóból még egy szintet lehet mászni fölfelé, ez már a torony csúcsa.

Harlingen LighthouseForrás: www.vuurtoren-harlingen.nl

Régen itt volt a lámpa, amely a hajósoknak mutatta az utat, ma pedig egy kényelmes, üldögélő zugot alakítottak ki benne. A toronyőr minden reggel frissen sült zsemléket hoz a reggelihez, melyet a modern nappaliban fogyaszthatnak el a vendégek. A kényelem olyan, akár egy hotelben, a síkképernyős tévétől a vörös padlószőnyegig – de itt nincsenek idegesítő falszomszédok, csak a szabadság mámorító érzése.

Komplett mini apartman a tengerparton

The Lighthouse in Island Bay, Új-Zéland

A név nem túl fogós, a Wellington központjától 15 kilométerre található tornyot egyszerűen csak a helye alapján szokták beazonosítani. A ragyogó fehér falú, szürke kupolás épületbe egy pirosra mázolt ajtón át lehet bejutni, és onnantól a vendégé ez egész apró birodalom.

The Lighthouse in Island BayForrás: www.thelighthouse.net.nz

Az első szinten a konyha és a fürdőszoba, a másodikon a hálószoba, a harmadik, legfelső szinten pedig egy „nézelődő szoba" helyezkedik el – innen lehet kijutni a tornyon felül körbefutó kis erkélyre. A belső térben minden kék, barna és fehér, a berendezés egyszerű, de barátságos, pont arra való, hogy egy-két éjszakára bevackoljon ide az ember.

Pazar meglepetés a hátsó kertben

Le Phare De Kerbel, Franciország

Port-Louis-ban olyan világítótoronyban szállhatunk meg, ami a maga nemében luxuskategóriának számít – világítótorony viszonylatban biztosan. A 25 méter magas épületben egy nagy szoba, konyha és fürdő található, míg a toronyőr házában további hat embert tudnak elhelyezni a plusz két hálószobában.

Az igazi meglepetés a mini wellness, ugyanis a világítótoronyhoz nemcsak pazar kilátás, hanem saját kert, szauna és privát úszómedence is tartozik. Az amúgy is szokatlan szálláshelyet olyan ötletekkel tették még frissebbé, mint az ovális ajtónyílások (nem boltíves, ovális!), vagy a konyhából nyíló panoráma ablakok. A berendezés visszafogottan elegáns, a pár lépésre található tengerpart pedig tökéletes a fürdésre.

A viktoriánus amerikai

East Brother Light Station, Egyesült Államok

Ez az a világítótorony, amely a közelmúltban azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy meghirdetett két megüresedett posztot. Nem őrnek, bár a hely romantikájához az illene a legjobban, hanem fogadósnak és fogadósnénak. Olyan párt kerestek, akik karbantartják a tornyot, illetve a benne működő panziót, amelyhez csónakkal szállítják majd ki a vendégeket. A világítótorony ugyanis egy apró szigeten áll a San Francisco öbölben, ami 360 fokos tengeri panorámát és végtelen nyugalmat jelent egyben.

East Brother Light StationForrás: Frank Schulenburg/Wikipedia

Az érkezőket pezsgővel fogadják, majd megismertetik az 1874-ben épült torony történetével. A berendezés a korabeli divat szerinti viktoriánus stílusú. Be lehet járni az egész épületet, majd egy négyfogásos vacsorával lezárni a napot.

A 47-es számú szoba

Molja Lighthouse, Norvégia

Ålesundban található a Hotel Brosundet, ennek a szállónak a 47-es szobája pedig tengerre néző szobával büszkélkedhet. Nem véletlenül: a 47-es szoba ugyanis a tengerparton álló 150 éves világítótoronyban található. A nagy hotel 46 másik szobája és a külön szoba csak öt perces sétára van egymástól.

Persze a lényeg itt a különlét, amit a törtfehér falakkal és hófehér ágyneművel berendezett apró hálószobának köszönhetően abszolút otthonosan lehet eltölteni. A kis kör alakú szobán kívül (az átmérője mindössze 3 méter) még egy fürdőszoba van az épületben, minden másért a nagy hotelbe kell átcammogni. És a cseresznye a habon, hogy a világítótorony még mindig működik, este automatikusan bekapcsol, és folyamatosan szórja a fényt az éjszakába a vendégek feje fölött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek