Te is meghajthatod a világ legnagyobb vízi taposómalmát Mohácson

Gondoltad volna, hogy a világ legnagyobb kézi, pontosabban lábhajtású, fából készült vízi taposómalma a magyarországi Mohácson található? A különleges, egyedülálló szerkezetet bárki kipróbálhatja, miközben izgalmas betekintést nyer nemcsak a taposómalom, hanem a régi korok mesterségeinek történetébe is.

Te is kipróbálhatod a vízi taposómalom működtetésétForrás: Poth Sandor/Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács Facebook oldala


A Szent Miklós Vízi-és Taposómalom Mohács és Somberek között található. A látogatók a 30-40 perces tárlatvezetés során megismerkedhetnek a malom történetével, működésével, láthatják annak vízikerekét, áttételét és a tradicionális, malomköves őrlőberendezését. A taposómalom bemutatása egy lenyűgöző és interaktív program, amely a résztvevők számára lehetőséget nyújt, hogy mélyebben megismerjék az ókori technológiákat és azok történeti jelentőségét. A taposómalom egy emberi erővel működtetett ősi gépezet, amelyet a gabona őrlésére használtak, és mára ritkaságszámba megy a modern gépek korában.

A látogatók kipróbálhatják a taposómalom működtetését, megtapasztalhatják a fizikai erőfeszítést, amely a malom működtetéséhez szükséges, és megláthatják, hogyan változik a gabona állaga az őrlés során.

Interaktív kiállítással várják a látogatókatForrás: Szent Miklós Vízi- és Taposómalom Mohács Facebook oldala

Emellett a vízimalomnál látható az ország egyik legterjedelmesebb liszteszsák-kiállítása, valamint egy az őrlés-, és malomtörténeti kiállítást, melynek eszközeinek többségét a látogatók és a gyermekek is kipróbálhatják.

A vízimalom szárazházában berendezett papírmalomban (előre egyeztetett módon) lehetőség van a papírmerítés kipróbálására. Nem csak megismerkedhetünk az ősi papírkészítési technikákkal, de ki is próbálhatjuk.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek