Az északi sarkkörön túl, a világon először nyílik ilyen múzeum

Úgy néz ki, mint egy bálna farokúszója, ezért a „Bálna" elnevezés tökéletesen illik a 2026-ban megnyíló norvégiai múzeumhoz. A különleges építészeti projekt egy látogatóközpont lesz, amely lehetővé teszi a bálnák sarkkörön túli megfigyelését.

Két év múlva már más körülmények között figyelhetjük meg a bálnákat Norvégiában - illusztrációForrás: Shutterstock/Vladimir Turkenich

Andøya, Norvégia Vesterålen körzetének legészakibb szigete, amelyről egy bálna hatalmas uszonya emelkedik ki a vízből. Az építészeti bravúr Andenes városában épül és mintegy 300 kilométer választja el a varázslatos sarkvidéki határtól.

Kívülről olyan lesz a múzeum, akár egy bálna farokúszója lemerülés előttForrás: dorte_mandrup Instagram

Az északi sziget bár varázslatos szépségű, mostoha időjárási körülmények uralják: az erős, jeges szél átkúszik a ruhán, azonban a lenyűgöző és hatalmas tengeri emlősök rengeteg embert csábítanak a régióba: évente 50 000 ember zarándokol a régióba, hogy megnézze a vándorló bálnákat, és körülbelül 30 000 turista foglal jegyet bálnaszafarikra.

Azok számára, akik kritikusan viszonyulnak a bálnákat megnéző hajókirándulásokhoz és nem akarnak fagyási sérüléseket szenvedni, a „Bálna" múzeum lesz az új megoldás. A látogatók egy a Jeges-tengerre néző üvegezett panorámaablak mögött nyugodt körülmények között nézhetik a látványosságot, miközben jelenlétükkel nem zavarják a tengeri emlősöket – írja a reisereporter.de.

A bálnamúzeum különleges építészeti csoda leszForrás: dorte_mandrup Instagram

A gyilkos bálnák és a púpos bálnák vándorlása a június és augusztus közötti időszakra esik, amikor a norvég Vesterålen-szigetcsoport fjordjain és a Lofoten-szigetek mentén délre vándorolnak.

Nem ez lesz a közeljövőben megnyíló egyetlen különleges múzeum Norvégiában: nemrég írtunk róla, hogy egy nagyszabású viking múzeumot is felépítenek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek