Fantasztikus ősi látványosságot adtak át Egyiptomban

A sírkamra tulajdonosa Neferhotep, és keletkezése a 18. dinasztia egyik királyának, Ay-nak uralkodásának idejére (i.e. 1326-1323) datálható. Közel negyed évszázad alatt restaurálták és most megnyitották a nagyközönség számára - írja az arabnews.com.

Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Mostafa Waziry, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára avatta fel a sírt a thébai temetőkörzetek központi részében, El-Khokha-ban.

A helyreállítást egy a Buenos Aires-i Egyetemhez tartozó tudóscsoport végezte. A megnyitó ünnepségen részt vett Argentína kairói küldötte és a dél-amerikai ország más képviselői is.

Waziry megjegyezte, hogy a színes, festett jelenetekkel díszített, részletgazdag síremlék fontos új turisztikai célpontként szolgál majd a Luxorba látogatók számára.

Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Neferhotep korának egyik magas rangú államférfia volt, több címet is birtokolt, például Ámon isten írnokaként tekintettek rá. 

Megjegyezte, hogy a sír jelentősége a készítők látásmódjában és a sírkamra véseteiben rejlik, amelyek jól illusztrálják a temetkezési gyakorlatban bekövetkezett változásokat az Amarna-kor reformjai mentén, amelyek következtében a főváros Észak-Egyiptomból délre költözött.

A sírkamrában tulajdonosának és feleségének, Meritamonnak a szobra is látható, utóbbit Ámon isten énekeseként tartották számon. 

Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Fathi Yassin, Felső-Egyiptom régiségügyi főigazgatója elmondta, hogy a sír helyreállítási és -karbantartási projektje 2000-ben kezdődött. A Buenos Aires-i Egyetem szakértői munkájuk megkezdése előtt rögzítették és tanulmányozták a kamrában lévő szövegeket.

A tényleges helyreállítási munkálatok 2013-ban kezdődtek, amikor egy német régészeti csapat megtisztította a falfestményeket, restaurálta a sérült kődarabokat és a feliratok színrétegeit.

Az érzékeny felületeket lézeres technológiával állították helyre, visszaadva a falfestmények és hieroglifák eredeti ragyogását.

Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleményében azt írta: „A mostani átadás fontos mérföldkő: Luxor nyugati parti műemlékei új és fontos turisztikai célponttal bővülnek a mostani erős téli turisztikai szezon idején.

Hozzátette, hogy a sírkamra számtalan gyönyörűen festett jelenete és hieroglifái lenyűgöző és mély bepillantást nyújtanak az ókori egyiptomi történelembe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek