Preparátumnak hitték a múzeumi látogatók a baglyot, amíg váratlanul rájuk nem pislogott

1968 óta Balatonedericsen él a matuzsálemi korú afrikai bagoly Hululu, amely évtizedeken át élt az Afrikát bemutató múzeumban, miközben akaratlanul is a frászt hozta a látogatókra, akik preparátumnak nézték a hirtelen rájuk pislogó madarat. A szakemberek csodájára járnak és csak találgatják, hogy mi lehet a hosszú életének titka.

Hululu igazán békés állat, soha nem támadt rá senkireForrás: Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldala

A bagoly matuzsálemi kort élt meg, ugyanis az átlagos élettartama 30-40 év lenne. A Hululu nevű madár 1968-ban fióka korában került a Balatonhoz, amikor a híres vadász, dr. Nagy Endre befogadta. A különleges madár titkainak a Likebalaton járt utána, Csonki Zoltán múzeumi főmunkatárs segítségével.

A szakember megosztotta, hogy az idős madár kelésgyenge csibékkel táplálkozik, amelyek a hatóság által ajánlott keltető telepről érkeznek. A bagoly egész életét pár nélkül élte le, a nevének pedig nincs különleges jelentése, hangutánzó szó, ugyanis sokszor ad ki olyan hangot, ami Hululunak hangzik. A barátságos tollas évtizedeken át élt az Afrika Múzeumban, ahol akarata ellenére sokszor tréfálta meg a látogatókat. Az emberek ugyanis preparátumnak hitték a békésen szunyókáló madarat egészen addig, amíg váratlanul rájuk nem pislogott vagy el nem fordította a fejét.

Hululu a látogatók kedvenceForrás: Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldala

A jogszabályi változásoknak eleget téve a bagoly már nem a múzeumban, hanem mellette él egy tágas röptében, ahol szintén találkozhatnak vele a látogatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek