A daruvonulás után máris egy újabb természeti csoda tanúi lehetünk Hortobágyon - VIDEÓ!

Egyik szeptemberi cikkünkben írtunk arról, hogy egyszerre 14 ezer daru éjszakázott a Hortobágyon, és kisfilmet is láthattak benne, ahogy fél Európa daruállománya az Alföldön gyülekezett. Jelenleg is nem mindennapi természeti csoda zajlik a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

Így festenek közelről a vörösnyakú ludakForrás: Lilly M/Wikipedia

Nyugat-Szibériából vadludak százezrei érkeznek Európába. A tömeget elsősorban nagy lilikek adják, de a csapatokba rendszeresen vegyülnek a vörösnyakú ludak egyedei is – olvasható Szilágyi Attila beszámolója a Természetvédelmi Őrszolgálattól, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldalán. Mivel a park a téli hónapokban december és február között zárva tart, így a látogatók nem gyönyörködhetnek a jelenségben, azonban az ott dolgozóknak köszönhetően láthatjuk, miként mosakodnak a vörösnyakú vadludak. Nézzék csak!

A faj alapvetően Ázsia távoli, északi tundráinak lakója, Európában nem fészkel. A videón szemtanúi lehetünk, mennyire fontos a ludak számára tollazatuk ápolása, még több ezer kilométeres repülés után is. Ezen madarak mindig rajokban repülnek, természetük erősen társas. Veszélyeztetett fajnak számítanak világszerte, Magyarországon is a fokozottan védett kategóriába vannak sorolva, egy példány természetvédelmi értéke egy millió forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek