Több mint 14 ezer daru érkezett a Hortobágyra

A legfrissebb szinkronszámlálás adatai alapján, melyet tíz megfigyelési helyszínen végeztek, már több mint 14 ezer daru éjszakázott a Hortobágyon két nappal ezelőtt, írta a Hortobágyi Nemzeti Park egy Facebook-posztban.

Hortobágyi Nemzeti Park, daruvonulásForrás: Szilagyi Attila/Agrárminisztérium/Facebook

A daruvonulás az ősz egyik legizgalmasabb összejövetele. Fél Európa daruállománya érinti vándorlása során a magyar Alföldet, ilyenkor a balti államokban és Északnyugat-Oroszországban költő darvak több tízezrével érkeznek hazánkba, hogy megpihenjenek, mielőtt továbbindulnának a telelőhelyeikre: Északkelet-Afrikába, Spanyolországba, Franciaországba – ki merre. Az ősz bizonyos időszakában akár több mint százezer madár is tartózkodik egyszerre hazánk területén.

A Hortobágyon már javában tart a gyülekezés, két nappal ezelőtt 14 330 darvat számláltak a park területén, ahol rendszerint október második felére csúcsosodik ki a darvak száma. Innen a Dél-Alföldre vonulnak tovább, ahol november közepére éri el maximumát a vonuló darvak száma. A Nemzeti Park szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez, amelyekre itt lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek