Év végére megszépül a Hortobágy egyik legismertebb jelképe

A hortobágyi kilenclyukú hídat, mely kilenc boltívre támaszkodik, és amit a térség szimbólumának is tekintünk, 167,3 méter hosszú. A hidat 1832-ben adták át, miután 1825-ben Debrecen városa engedélyezte, hogy a meglévő fahidat kőhídra cseréljék. Ennek a közúti kőhídnak a felújítása kezdődött most el, és a tervek szerint még idén be is fejeződnek a munkálatok.

A nagy klasszikus: a kilenclyukúForrás: Photononstop/Photononstop/Yvan Travert

A felújítási munkálatok már zajalnak, de ezek egyelőre még fenntartási jellegűek, melyeknek az a célja, hogy a hídat esztétikailag javítsák – olvasható a haon.hu oldalán. A szakemberek a következő hetekben újravakolják és festik a hídpálya felőli oldal mellvédfalait, a külső oldalon pedig javítják a hibás vakolatrészeket. Emellett elvégzik még a kopóréteg cseréjét és a szerkezeti hézagok kitöltését, valamint a mellvéd műkő fedőlapjainak felújítását.

A hídon már egy ideje csak félpályán halad a forgalom, és jelzőlámpa irányítja az autósokat a munkálatok miatt.

A mostani felújítás az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából valósul meg, amelyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végez. A híd esztétikai javítása várhatóan december végéig befejeződik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek