Festői látványt nyújtottak az ország kék fénybe borult épületei

Júliustól egy éven át Magyarország látja el a Visegrádi Négyek elnökségét, ennek tiszteletére július 1-jén az elnökség és a V4 színébe borult az ország, egy estére országszerte számos középület kapott kék díszkivilágítást.

Millenáris Széllkapu, BudapestForrás: facebook.com/magyarturisztikaiugynokseg

A Visegrádi Együttműködést évente változó elnökség koordinálja, Magyarország hatodik alkalommal látja el ezeket a feladatokat. "Hazánk a térségi sikeres járványkezelés után Közép-Európa, tágabban véve pedig az egész EU sikeres újraindításához kíván hozzájárulni a gazdaság, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. Az elnökségi program mottója is erre utal: V4 – Indítsuk újra Európát" - fogalmaznak az MTÜ közleményében. A magyar elnökség évében a nagyközönség számára számos kulturális eseménnyel, akcióval, kampánnyal készülnek.

Festetics-kastély, KeszthelyForrás: facebook.com/magyarturisztikaiugynokseg

Elsőként július 1-én, az elnökség átvételének napján kékbe, az elnökség és a V4 színébe öltözik az ország. A jeles alkalomból egy estére országszerte számos kiemelkedő középület kapott kék díszkivilágítást, felhívva a figyelmet a Visegrádi Együttműködés és az előttünk álló elnökségi év fontosságára.

Legutóbb tavaly szeptember 10-én borultak kék fénybe Budapest nevezetességei, akkor azért, hogy felhívják a figyelmet a járvány alatt megtépázott magyar rendezvényszakmára és az összefogás erejéreForrás: AFP/Attila Kisbenedek

 "Közép-Európát az évszázadok során gyakran megtépázta a történelem, az itt élőkben mégis mindig volt erő és hit az újjáépítéshez, nyelvük, kultúrájuk tovább megőrzéséhez. A nemzeteket évezredes közös múlt, kultúra, értékrend, valamint bizalom és barátság kötik össze, erre épül a Visegrádi Együttműködés. A négy országból – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – álló Visegrádi Csoport megalakulása óta hatékonyan képviseli közös, regionális érdekeinket, 2004 óta már az Európai Unióban is" – teszi hozzá a közlemény.

Tűztorony, SopronForrás: Tamas Griechisch/facebook.com/magyarturisztikaiugynokseg

Többek között ezek az épületek csatlakoztak a programhoz: Művészetek Palotája, Puskás Aréna, Duna Aréna, Millenáris Széllkapu, Mária Valéria híd (Esztergom-Párkány), keszthelyi Festetics Kastély, balatonboglári Gömbkilátó, debreceni Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony, soproni Tűztorony, az Avasi Kilátó Miskolcon, a székesfehérvári MOL Aréna és a győri Audi Aréna. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek