Ha kerékpárt szállít vonaton vagy buszon, jó, ha ezeket tudja

A MÁV-START új balatoni kerékpáros tarifarendszert vezetett be június 19-től. A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16-tól tesztjelleggel pedig a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük a kétkerekűt - derül ki a mavcsoport.hu oldaláról.

Forrás: MÁV

Egyre többen szállítanak biciklit a vonaton, idén eddig közel 272 ezren vettek kerékpárjegyet. A MÁV-START a tavasztól őszig tartó szezonban – lehetőségeihez képest – jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat, és a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a bringás szezonban. A népszerűbb biciklis túrahelyekre olyan nagybefogadóképességű kocsival kiegészített vonatok közlekednek, amelyeken 32-36 kerékpár is elfér. Többek között a Zemplén, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó is könnyen és jól megközelíthető vonattal, így ezekbe a régiókba szervezett biciklitúrák esetén kitűnő választás a vasút, és a MÁV-Volán-csoport további fejlesztéseivel még inkább a kerékpárosok partnere kíván lenni.

Június 19-ével új jegytípust vezettek be, mellyel 99 forintos alapáron szállíthatják a kerékpárt azok, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek. Emiatt a korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy az idén nyáron nem váltható meg. A 99 forintos Egyúti Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra. Az új jegytípus nagyon népszerű, másfél hét alatt több mint 9000 ilyen jegy kelt el.

A zsúfoltság elkerülése érdekében a balatoni vonatok többségén kerékpárhelyjegy megváltása is kötelező. Érdemes a kiválasztott vonatra a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet is minél korábban, elővételben megváltani. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik. Az olyan járatokon, amelyek kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmasak a kerékpárhelyjegy ára 0 forint, a kis és közepes férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350 vagy 700 forint.

A döntésben, előzetes tájékozódásban segítséget nyújt a MÁV-VOLÁN-csoport honlapjának kerékpárszállítási aloldala. Itt sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, a kerékpárszállításra alkalmas járműtípusokról és azok kapacitásáról, a kerékpárhelyjegyek áráról és a főbb bringás úti célokról is tájékoztatást kaphatunk.

A Volánbusznál június 16-tól tesztjelleggel, a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon, az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3 kerékpár is szállítható. Az 1044-es számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Galyatető–Mátraszentistván autóbuszvonal Budapestről 8:15-kor, Mátraszentimréről pedig 14:50-kor, valamint az 1046-os számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parádfürdő–Bükkszék autóbuszvonal Budapestről 7:45-kor és 11:45-kor, Bükkszékről pedig 13:35-kor és 17:35-kor induló járataira egy útra 990 forintért, elővételben váltható kerékpárjegy a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is. A szolgáltatás a vonóhorgos szállítóeszközre történő felszerelést lehetővé tévő egyes megállóhelyek között vehető igénybe.

Az új szolgáltatás mellett a – kizárólag összecsukható – kerékpárok poggyásztérben történő szállításának lehetősége is megmarad a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint. A kerékpárszállítás további feltételeiről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni. A tesztüzem sikere esetén a társaság a szolgáltatás bővítését tervezi, elsősorban a turisztikailag frekventált területeken.

A kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át új nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsivá a Szolnoki Járműjavítóban, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek