Hajnali tünemény jelent meg a somogyi égbolton

Hangrobbanásra lettek figyelmesek péntek hajnalban a Nagyatád környékén élők. Többen azt hitték, hogy négy óra előtt nem sokkal valami felrobbant a környéken. Azonban a különös jelenséget észlelők fényhatást is tapasztaltak – írja a sonline.hu.

Forrás: Zselici Csillagpark/Facebook

Kolláth Zoltán csillagász és egyben az Eszterházy Károly Egyetem tanára szerint ez valószínűleg egy fényes tűzgömb volt, és látható volt a Zselici Csillagpark egyik kamerájának képén is, amelyen pontosan 3 óra 51 perckor egy látványos fénycsóva jelent meg.

Schmall Rafael a Csillagpark asztrofotósa egyértelműen tűzgömbként írta le ezt a hajnali tüneményt a somogyi égbolton. "Elég nagy lehetett, mert vastag felhőzet volt, és még így is látszik a kamera felvételein. Ránézésre mínusz 9-10 magnitúdós lehetett, mert olyan fényes volt, mint a Hold." 

A csillagászatban azokat a meteorokat nevezik tűzgömbnek, amelyek fényessége a légkörbe érve eléri vagy meghaladja a Vénuszét. Ezek viszonylag ritkák a szakértők szerint, elsősorban meteoresők – Perseidák, Geminidák – idején fordulnak elő. Mivel ezúttal az észlelők egy hanghatásra lettek figyelmesek, ezért vélhetően egy bolida jutott a légkörbe – így hívják a légkörben felrobbanó, hangrobbanást keltő meteorokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek