Ez a sziget elnyerte a legsötétebb égbolttal rendelkező hely címét

  A csendes-óceáni Niue szigetállam az első teljes ország a világon, amely kiérdemelte a legsötétebb égboltú hely címet, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény. Ez az ország idegenforgalmára is komoly hatással van, mivel a turisták a csillagos ege miatt keresik fel.

  Niue napközben fényes hely, éjszaka viszont elsötétül az égbolt és csak a csillagok világítanakForrás: By Flickr user fearlessRich/Wikipedia

  A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) a hétvégén először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött "vaksötét" az ég.

   A szervezet listáján további több mint 120 olyan hely található, amely felvette a küzdelmet az emberi tevékenységből származó túl sok fény ellen.

  A szigeten élők  büszkék, és örömmel fogadják, hogy Niue ilyen fontos elismerést kapott. A csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból óriási jelentőséggel bírnak a niuei emberek életében. 

  Niue egy korallzátony, amely 2400 kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. Az 1500, túlnyomórészt polinéz lakosú szigetállam államfője II. Erzsébet brit királynő. A szigetet elsősorban légi úton lehet megközelíteni Új-Zéland felől, Aucklandból három és félórás repülőúttal lehet elérni. Niuéről legutóbb 2019-ben hallott a világ, amikor elpusztult a világ legöregebb kacsája. A Trevor nevű szárnyas a szigeten élt, és mivel fajának egyetlen képviselője volt, a legmagányosabb kacsának is nevezték – írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!