Ebbe a gleccserre helyezett égbolt modellbe be is léphetünk

Az izlandi Olafur Eliasson legújabb, alpesi gleccserre helyezett installációja arra invitálja a látogatókat, hogy a "bolygók és a jég perspektívájából" szemléljék a klímaváltozást, miközben nyomon követhetik a nap mozgását is.

Az acélból és üvegből készült alkotás egy felnagyított armilláris gömb, ami egy az ókorban és a középkorban használt, körgyűrűkből álló csillagászati eszköz. Ahhoz, hogy a mű által nyújtott élmény részesei lehessünk, az acélgyűrűkből megalkotott égbolt-modell közepére kell állni.

Összesen 11, diagonálisan elhelyezett körgyűrű jelzi a nap mozgásának vonalát az év bármely napján; a legfelső gyűrű az év leghosszabb napjához igazodik, míg a legalsó a legrövidebbhez. A gyűrűket üveglapok tagolják, melyeket egyenként 15 perc alatt hagy el a nap, így viszonylag pontosan leolvashatjuk az időt. További félkörívek jelzik az égtájak irányát, egy vízszintes gyűrű pedig a horizont vonalát.

Olaszországasoggetti/unsplash

A Jeges perspektíváink (Our glacial perspectives) című installációt a művész a klímaváltozás által fenyegetett olaszországi Hochjochferner gleccseren állította fel, így elhelyezkedésével közvetlen kapcsolatba hozza a látogatót a globális felmelegedés következményeivel.

Az éggömb-modellhez a látogató a gleccser szaggatott gerincén juthat el egy 410 méteres útvonalon, melynek kilenc fémkapuja a Föld történetén vezet végig. Az öt fehér színű kapu a Földtörténet öt jégkorszakát reprezentálja, a közöttük elhelyezett sötét fémkapuk pedig a közöttük eltelt időt. 1850 óta az alpesi gleccserek a felületük 40 százalékát, tömegük felét veszítették el a globális felmelegedés következtében – erre irányítják a figyelmet a kapuk a Dezeen cikke szerint, amelyik a művészt és stúdiójának vezetőjét is megszólaltatta.

"A mű nagyítóként funkcionál az idő és a tér nagyon különleges élményének megtapasztalásához, a helyszínen keresztül, amely egyrészt hatalmas és határtalan, másrészt nagyon is helyi és specifikus" – mondta Eliasson. "Egy optikai eszköz, ami arra invitál, hogy a megtestesült helyzetünkből kapcsolatba kerüljünk a bolygók és jég perspektívájával."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek